Цветя

Лапагерия – растение с нежни висящи цветове

Как да я отглеждаме

16.03.2019г. / 06 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Розовата лапагерия е прекрасно, изумително красиво и с интересни цветове растение. Родното му място е Чили. Лапагерията е вечнозелено растение, което расте много бавно, но може да достигне височина повече от 2 метра и то в саксия.

Листата на лапагерията са тъмнозелени, твърди, изглеждат като намазани с восък. Цветовете са много интересни, висящи надолу и наподобяващи едри камбанки или полилеи. Обикновено са обагрени в червено или наситенорозово. Цъфтят след третата година от порастването си само през лятото от юни до края на август.

Калибрахое – експлозия от цветове и аромат

Местоположение и светлина

Най-доброто място за лапагерията е добре осветеното, но не от пряка слънчева светлина. Полусянката също е подходяща за растението. Ако го отглеждате в саксия, поставяйте я на косвено огряно място. Ако е в градината, засадете лапагерията под дърво или лоза. Можете да засенчите допълнително.

Поливане

Поливането е умерено. Полива се всеки ден, като се внимава да не се остави прекалено мокра почва. Корените на растението загниват. В по-топлите летни дни се полива по-смело, а през зимата оскъдно.

Температура

Оптималната температура за това растение е около 18-20 градуса. Не вирее добре в жеги и не понася измръзване. Ако е засадена в градината, лапагерията се нуждае от покриване със слама през зимата, за да не измръзне.

3 съставки, които ще съживят цветята

Свързани статии

Почва

Най-подходящата почвена смес е такава от градинска пръст, листовка, перлит на равни части с малко добавен пясък за дренаж плюс торф за подхранване.

Торене

Наторява се през пролетта с минерални торове за цъфтящи растения.

Размножаване

Най-лесно става чрез семена, които се засаждат през февруари и март.

Снимки: iStock

Коментирай