Цветя

Червена емилия – рядка и красива

Как да отглеждаме емилията

31.03.2019г. / 06 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Червената емилия е едногодишно растение с красиви ярки цветове. То е рядко срещано у нас. Родината му е Индия, но е пренесено в Европа преди векове. На височина достига около 50-60 см и има интересни кичести цветове, обагрени в яркооранжево или червено. Цъфти от началото на лятото чак до зимата.

Баухиния – дърво със съвършени цветове

Листата на емилията са тъмнозелени. Стъблата ѝ са тънки и многобройни. Изглеждат сякаш са сплетени едно в друго. Цветовете ѝ са малки, не по-големи от 1,5-2 см. Срещат се и видове, обагрени в жълто.

Местоположение и светлина

Емилията обича топлината и светлината. Засадете я на огряно от слънцето място. За предпочитане е да се посади в градина, където семената да могат да се разпръснат на равномерно разстояние, а растящите след това растения да се разгърнат.

Поливане

Червената емилия понася засушаване. Ако не я поливате всеки ден, растението няма да загине. Преполиването не ѝ понася. Корените ѝ започват да гният.

Температура

Оптималната за емилията температура е умерената. Въпреки това понася много добре и високи летни температури без проблем.

Почва

Почвата за това растение трябва да е добре пропусклива, за да не се задържа никаква излишна вода.

Свързани статии

Наторяване

Емилията се наторява с минерални течни торове, особено след покълване на младите растения и разсаждането им на около 20 см разстояние. Това се прави, за да могат да се развият нормално без да се задушават взаимно.

Спатифилум – нежност и вълшебен аромат вкъщи

Размножаване

Размножаването става чрез семена, тъй като емилията е едногодишно растение. В 1 грам събрани семена се съдържат около 1500 броя растения, от които вероятно ще покълнат 100. Младите растения се появяват бързо – около 10 дни след покълването на семената. Семената се засаждат в началото на май, когато е достатъчно топло.

Снимки: Wikimedia commons

Коментирай