Цветя

Калатея – тропическа красота с шарени листа

Как да я отглеждаме?

09.04.2019г. / 07 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Калатея е красиво тропическо растение, което буди интерес с фантастичните си разноцветни листа. Разнообразието на шарките им е голямо, заради което е трудно да се избере коя от всички красавици калатеи да отглеждате.

Родината на калатеята е Южна Америка. Принадлежи към семейство Марантови. Калатеята е многогодишно тревисто растение, което на височина може да достигне до 1 метър. Окраската на листата варира в различни нюанси на зеленото. Срещат се пъстри, гладки, мъхести или странично назъбени листа с розови, лилави, тъмнозелени нюанси или обагрени с дребни петънца или ивици.

Сингониум – растение с променящи се листа

Местоположение и светлина

Калатеята предпочита полусянката или сянката. Не я поставяйте на директно огрени от слънцето первази или места в градината. Създайте ѝ допълнително засенчване, тъй като в природата тя избира именно такива места. Избягвайте места със силно течение.

Поливане

Тъй като калатеята е тропическо растение, тя предпочита високата влажност на почвата и въздуха. Сухият въздух ѝ вреди, затова е от голямо значение тя да се пулверизира редовно, както и саксията да се постави върху съд с вода, откъдето растението да черпи достатъчно влага при изпарение.

Калатеята се полива редовно и обилно. Важно е да се осигури добър дренаж, за да няма загниване на кореновата система.

Температура

Осигурете достатъчно топлина на растението, защото то се нуждае от нея. Най-добрата температура е около 20-25 градуса. През лятото понася добре и жегите около 30 градуса. Резките промени в температурните амплитуди се отразяват зле на калатеята.

Почва

За да се осигури добър дренаж на почвата е задължително в нея да има пясък или да се подредят малки камъчета на дъното на саксията. Най-подходящата смес е от равни части пясък, торф, прегорял оборски тор, листовка, чимовка.

Роео – мексикански огън у дома

Пресаждане и размножаване

Най-лесно калатеята се размножава чрез разделяне на коренището, което се пресажда в нова саксия със същия почвен субстрат. След като се посади, новото растение се увива нежно с найлон, за да се повиши влажността на въздуха и да му се осигури достатъчно топлина.

Снимки: iStock

Коментирай