Цветя

Есхинантус – тропическа красота в ярки цветове

Как да го отглеждаме

06.05.2019г. / 06 02ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Родината на екзотичния есхинантус е Азия и по-точно южните ѝ тропически райони. Растението е изключително интересно, но за съжаление отглеждането му в домашни условия не е лесно. Не вирее добре и не се развива добре в обикновени саксии. Повече му прилягат висящите кашпи или саксии. Ако се отглежда на открито е важно да се осигури достатъчно топлина и влажност на въздуха.

Рододендронът – бижуто във вашата градина

Листата на есхинантуса са тъмнозелени, кожести, а цветовете ярки, обикновено обагрени в оранжево, червено, лилаво, жълто.

Местоположение и светлина

През зимата растението трябва да е на добре осветено място. През лятото, когато е много горещо може да се наложи да го преместите на полусянка. Пряката слънчева светлина през лятото не действа добре на есхинантуса.

Топлина

Тъй като есхинантусът е тропическо растение, той се нуждае от повече топлина на въздуха, както през лятото, така и през зимата, когато е в покой. През лятото е необходимо да му осигурите достатъчно влага, защото иначе спира да цъфти. През зимата температурите не трябва да падат под 18 градуса, за да оцелее растението.

Родохитон – как да го отглеждаме?

Свързани статии

Поливане

Освен високата влажност на въздуха е нужно да осигурите и достатъчна влажност в почвата, но без задръжка на водата. Необходим е добър дренаж. Поливането е редовно и обилно през лятото, и умерено до оскъдно през зимата.

Азалия – буен букет от цветове за дома

Пресаждане и размножаване

Препоръчително е да се пресажда през 2-3 години. Размножаването става най-лесно чрез взимане на върхови резници, не по-малки от 5 см. Взимат се през май или юни и се вкореняват първо в пясък и торф, а след това в градинска почвена смес, добре подхранена с минерали.

Снимки: wikimedia commons

Коментирай
Свободно време