Цветя

Газания – слънчева украса за дома

Как да я отглеждаме

10.05.2019г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Газания е фантастично слънчево цвете, обагрено в ярки цветове, радващи окото. Родината ѝ е Южна Африка. Кръстена е на откривателя си Теодор фон Газа, италиански учен и свещеник, който пръв описва растението през 15 век.

Съществуват повече от 30 вида газании. Повечето са едногодишни растения, но има и многогодишни тревисти видове, някои от които виреещи чудесно и у нас. По-разпространени са едногодишните цветя, които имат много привлекателни цветове и интересна розетка.

Червена емилия – рядка и красива

Цветовете, в които цъфтят различните газании, варират от жълто до оранжево, червено, лилаво, бяло. Цъфтежът започва през юни и продължава почти до края на есента.

Местоположение и светлина

Газанията предпочита обилната светлина. Засадете я на добре огряно от слънцето място, което да е максимално обляно в светлина през целия ден. Когато черпи достатъчно светлина, газанията цъфти обилно.

Поливане

Поливането е редовно и умерено. Растението понася леко засушаване, но не и преполиване.

Почва

Почвата за газанията трябва да е добре подхранена, да е пропусклива и добре дренирана. Важно е да съдържа глина и пясък.

Шибой – най-ароматното цвете в градината

Свързани статии

Температура

Газанията предпочита високи температури. Не понася добре измръзването. През зимата е необходимо да се осигури умерена температура, не по-ниска от 12-13 градуса.

Размножаване

Размножава се чрез семена, от които се прави разсад. Кълновете се вкореняват в саксии с почвена смес за възрастни растения. Ако сеете семената направо в почвата, поставете ги на 2-3 см разстояние едно от друго. При достатъчно топлина и рохкост на почвата семената покълват след седмица. Разстоянието между младите растения трябва да е около 30 см.

Снимки: iStock

Коментирай