Цветя

Шибой – най-ароматното цвете в градината

Как да отглеждаме шибоя

08.08.2019г. / 12 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шибой е едно от най-красивите и ароматни градински растения с чудесни цветове, които могат също така да се отглеждат в саксии и кашпи. Той принадлежи към семейство Кръстоцветни, към които спадат зелето, броколите, карфиолът, но въпреки това на външен вид няма нищо общо с тях. Единственото, което споделят, са вредителите, които нападат както ядливите представители на това семейство, така и шибоя.

Шибой вирее много добре у нас. Разпространен е изключително в Средиземноморието, Азия, Африка. Идеален е за украса на градини и лехи, както и за декорация в близост до пейки, тъй като цветовете му са много кичести, ярко оцветени и излъчват фантастичен аромат, който става по-осезаем с настъпването на вечерта. Цъфти от май до октомври.

Калибрахое – експлозия от цветове и аромат

Тъй като различните видове шибой растат на различна височина, а цветовете им разцъфват по различно време (в лилаво, розово, жълто, червено), комбинациите между разнообразни видове шибой са много ефектни и предпочитани от много любители градинари.

Местоположение и светлина

Ако засаждате шибой в градината, постарайте се да е на възможно най-добре осветеното място. Ако е в саксия, поставете я на огряно от слънцето място. За предпочитане е растението да е огряно възможно най-дълго през деня.

Поливане

В никакъв случай не трябва да се полива обилно, но и не търпи пресушаване. Поливането трябва да е умерено и редовно.

Почва

За да не се задържа никаква вода, която предизвиква изгниване на корените на растението, почвата за шибоя трябва да е богата, рехава и добре пропусклива. Шибоят не е претенциозен към почвената смес, стига тя да съдържа пясък, който да осигури добър дренаж.

Лиатрис, наричан още казанско перо

Свързани статии

Наторяване

Подхранване на шибоя не се изисква редовно. Може да се добавят минерални торове от време на време. При посяването му е достатъчно почвата да се подхрани с органични торове.

Пресаждане

Растението не обича и не понася добре пресаждането. Затова му изберете подобаващо място, където да го засадите и го оставете да се развива там. Семената се посяват от март до април.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време