Цветя

5 неща, които да правите за растенията си, освен да ги поливате

Поливането не е единствената грижа, от която се нуждаят

30.07.2019г. / 11 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понякога растенията вкъщи умират, колкото и да се стараете да спазвате указанията за поливане. Може би именно в това е проблемът – поливането не е единствената грижа, от която се нуждаят вашите цветя, дръвчета или декоративно-листни. Необходимо е да обръщате внимание на още някои детайли, които обикновено са от значение за растенията.

Растения, които носят положителна енергия в дома>>>

Опръсквайте ги

Когато се захващате с отглеждането на ново растение, винаги се информирайте дали то се нуждае от допълнително осигуряване на влага чрез опръскване или изпарение. Някои растения водят произхода си от географски райони с висока влажност и за буйното им израстване са необходими големи количества влага.

Отстранявайте сухите листа

Веднага щом забележите сухи мъртви листа по вашите растения ги отстранявайте. Така помагате на растението да не изразходва енергия и ресурси да подхранва тези листа, а го стимулирате да произведе нови и да израсте още. Внимавайте само заедно със сухите листа да не откъснете и жива тъкан от растението. За предпочитане е да използвате ножици.

Растения за дома, виреещи и на тъмно>>>

Подхранвайте растенията

Някои растения се нуждаят от допълнително обогатяване на почвата. Други изискват периодично наторяване с минерални торове или оборски тор. Трябва да сте наясно от какво имат нужда вашите цветя и да им го доставяте, когато е необходимо. Поливането не е достатъчно. Някои растения пък предпочитат изобщо да не бъдат наторявани. При тях добавянето на торове даже може да се окаже пагубно.

Свързани статии

Бършете ги от прах

Както по всяка повърхност в дома, така и върху растенията ви се трупа прах. Забърсвайте листата им от време на време, защото така им помагате да поглъщат светлинните лъчи по-добре и същевременно да излъчват кислород.

Най-добрите растения за всяко помещение в дома>>>

Проверявайте за вредители

Вредителите невинаги са забележими. Стават видими едва когато по растението започнат да се проявяват сигнали за страдание или болест. Затова редовно проверявайте откъм долната страна на листата, както и в основата на стъблата. Много често насекомите крият яйцата си там.

Коментирай