Цветя

Акебия – шоколадовата лоза

Как да я отглеждаме?

28.01.2020г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акебията е изключително интересно увивно растение, чиито цветове ухаят на шоколад, откъдето идва и прякорът ѝ „шоколадова лоза“. Може да достигне височина до 10 метра.

Акебията се отглежда както в градина, така и в домашни условия. Може да се развие като храст или като дърво в зависимост от подрязването. Цветовете на акебията са по-често лилави, но се срещат и в бледорозово. Ароматът им е наистина прекрасен и наподобява шоколад. Растението образува и плодове, които могат да се ядат.

Родината на акебията е Китай и Япония. Среща се и в Корея.

Снимка: iStock

Аубриеция – пищна украса за балкона и градината

Местоположение и светлина

Много е важно да изберете правилното местоположение за акебията, защото тя има „навика“ да взима превес над останалите растения наоколо, да заграбва от минералите в почвата, да ги засенчва, да отнема светлината, водата и пространството за растеж и разклоняване. Така че имайте това предвид, когато я засаждате в градина.

Снимка: Wikimedia commons

По отношение на светлината акебията предпочита сенчести и полусенчести места, които не са пряко огрени от слънцето. Подходящи са северните изложения, въпреки че може да вирее и на по-топли и светли места.

Инкарвилея – красиво цвете за дома и градината

Снимка: pixabay

Поливане

Акебия обича влагата. Полива се редовно. Дори почвата да стои влажна през повечето време, това няма да ѝ навреди, даже напротив.

Почва

Подходящата почва за акебията трябва да е песъчлива и задължително влажна. Растението се чувства добре и в кална почва. Вирее най-добре, когато кореновата му система е обградена от много вода.

Снимка: pixabay

Шибой – най-ароматното цвете в градината

Свързани статии

Температура

Акебията е изключително издръжливо растение. През зимата понася температури от 20 градуса. Може да презимува на открито без проблеми. През лятото подходящите температури са от порядъка на 23-25. Ако спазите изискването за сенчесто северно изложение ще ги постигнете, дори в топли летни дни.

Домашни растения, които облекчават симптомите на алергия

Пресаждане

Размножава се лесно, най-често чрез семена. Те обикновено поникват за около 2-3 месеца, като температурата не трябва да пада под 15 градуса. Растението достига пълната си зрялост, цъфтеж и плодонос след петата година.

Коментирай