Нежна като цвете

Основни стъпки за правилно измиване на лицето

Съвети срещу раздразнена, омазнена и акнетична кожа

21.12.2014г. / 09 09ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Миенето на лицето може и да ви се струва проста задача, но погрешното му извършване може да влоши състоянието на кожата.

Използването на продукти, които не са подходящи за вашата кожа крие рискове от поява на акне, черни точки и петна по кожата. Изграждането на правилна рутина в почистването на кожата на лицето е ключът към сияещия тен.

Кои са нещата, които трябва да знаете и изпълнявате, за да имате блестяща кожа?

Температура на водата

Температурата на водата не трябва да е прекалено гореща, нито прекалено студена. Твърде топлата вода може да предизвика изгаряния на най-тънкия повърхностен слой на кожата. Ако това се повтаря системно, бръчки могат да се появят преждевременно.

Ледената вода пък може да предизвиква спукване на капиляри, които не изчезват по естествен път, а трябва да бъдат отстранени при специална дерматологична манипулация.

Не използвайте твърд сапун

Никога не използвайте продукти за измиване на лицето, които са предназначени за ръце или други части на тялото. Има съществени разлики в състава на тези продукти.

Твърдите сапуни предизвикват сухота, дразнене и лющене на кожата на лицето, което води до различни проблеми.

Няма правило за това колко често да миете лицето си

Много хора погрешно смятат, че твърде честото миене уврежда кожата. Ако сте с мазна кожа, произвеждаща много себум, измиването и качественото почистване сутрин и вечер си е направо задължително.

Сухата кожа се нуждае от интензивно хидратиране, затова изберете подходящ крем. При мазната кожа овлажняването също не трябва да се пропуска. Винаги сваляйте грима си преди лягане!

Свързани статии

Почистването не трябва да се прави енергично

Енергичното търкане на кожата може да доведе до дразнене, зачервяване и да предизвика пробиви на гнойни пъпки. Колкото и да ви се иска да премахнете напълно маслата, произведени от кожата, това няма да стане чрез силно търкане и агресивно лющене.

Използвайте мек памучен тампон за премахване на наслояванията, грима и себума. Не прекалявайте с абразивите!

Не бършете лицето с кърпа

Бърсането на кожата на лицето с кърпа само усложнява положението. Така разнасяте мръсотиите, запушвате порите и предизвиквате дразнене, което прераства във възпаление. Кожата на лицето трябва да се попива, а не да се бърше и то по възможност с хартиена кърпа. В хавлиените се създава предпоставка за задържане на микроби.

Измивайте ръцете си преди да миете лицето

За да не разнасяте бактерии върху лицето, мийте старателно ръцете с топла вода и сапун преди да пипате кожата на лицето. Мръсните ръце могат да предизвикат възпаления и други дерматологични проблеми.

Коментирай
17 rate up comment 0 rate down comment
Leyla12 ( преди 9 години )
Най-важно е каква козметика се използва за почистване. Знам че не трябва да мия лицето си със ***, наскоро открих почистваща вода за лице, която има антибактериално действие и освежава кожата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар