Нежна като цвете

Лимонът прави чудеса с косата!

Как да използваме лимона в рутината си за красива коса?

07.08.2015г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато става дума за грижа за косата, жените сме склонни да слагаме какво ли не върху косата си. Маски, балсами, домашно приготвени средства за красота – готови сме на всичко, само и само косата ни да е бляскава, здрава и жива.

Какво ще кажете за малкия скромен лимон? Бихте ли го използвали в рутината си за красива коса? Ако отговорът е „не“, ще се опитаме да ви покажем защо не сте прави! Лимонът има редица ползи за косата.

Изсветлява косата

Вместо да боядисвате косата си в по-светли тонове, използвайте лимон, за да я изсветлите. Лимонът е чудесен продукт за целта. Напоете памучен тампон обилно с лимонов сок, увийте го около кичур коса и бавно прокарайте надолу. Повторете това няколко пъти по цялата коса. 

Може да се окаже един от най-простите начини да изсветлите косата с 2-3 тона.

Скраб за коса

Както кожата, така и косата има нужда от скраб. По косъма се наслагват много и различни мръсни частици, които влошават здравето й.

Просто разрежете един лимон наполовина, потопете го обилно в сол и разтрийте внимателно скалпа като постепенно стигнете до върха на косъма. Този метод не само ще почисти косата в дълбочина, но и няма да я утежни, както повечето козметични продукти.

Срещу пърхот

Лимонът е много полезен срещу пърхот. Шансовете той да се появи скоро отново са минимални, ако периодично правите терапия с лимон. 

Вземете един лимон, разрежете го на две и разтрийте в дълбочина скалпа. Така ще подхраните и корените на косата. Можете да плакнете косата с прясно изцеден лимонов сок. Това също помага срещу пърхота. 

Правейки това ще направите корените по-силни, което ще намали накъсването и начупването. 

За бърз растеж

Лимонът помага и за подсилване растежа на косата. Вземете няколко лимона и малко рициново масло. Изцедете лимоните и ги смесете с рициновото масло. Разбъркайте добре. Важно е да са в равни количества. Нанесете директно върху косата в корените й. С пръсти разпръснете сместа надолу по дължина на косъма. 

Свързани статии

За силна и блестяща коса

Косопадът е най-големият кошмар на жените. Тъй като косата е най-женственият аксесоар, страхът от загубата му е огромен.

Лимон, смесен с жълтък е чудесен начин да преборите косопада и да провеждате периодична профилактика срещу окапване на косата.

Лимонов сок с мед и няколко супени лъжици зехтин пък е най-добрият начин да придадете неотразим блясък на косъма. Тази смес работи по-добре от повечето продукти за блясък. 

Масажирайте в продължение на няколко минути. След това оставете сместа да подейства като маска за половин час. Изплакнете и измийте с шампоан.

Коментирай