Нежна като цвете

Натурални продукти за бляскава коса, които да си направите вкъщи

Пригответе всичко, необходимо за вашата коса у дома

08.01.2019г. / 10 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравата, жизнена и бляскава коса е мечта на всяка жена. Тъй като косата е едно от първите неща, които не само мъжете забелязват във външността на дамите, тя е изключително важен аксесоар – един от символите на женствеността, независимо дали косата е къса или дълга. Тя трябва да е безупречна и това се постига с правилните продукти.

Не е задължително тези продукти да се намират на щанда в магазина за козметика, който посещавате. В много случаи готовите продукти, дори и най-добрите марки, съдържат недотам полезни съставки, които крият рискове за здравето.

За разлика от тях натуралните продукти могат да помогнат наистина безкористно и без риск за здравето.

Какви домашни продукти за коса можете да си направите със съставки от кухнята ви?

Възстановете сухите краища на косата с оцет

Ябълковият оцет може да прави истински магии с косата. Той придава блясък на косъма, стимулира поправянето на краищата и прави увехналата през зимата коса отново жизнена.

10 начина да стимулирате косата да расте по-бързо

Смесете в блендер ½ авокадо, 2 супени лъжици арганово масло, 10 капки масло от розмарин и 1 супена лъжица ябълков оцет. Смесете продуктите и нанесете маската върху влажна коса. Оставете да подейства 15 минути и измийте.

Цялостна трансформация с помощта на яйца

В яйцата се съдържат всички необходими за здравето и живота на косъма хранителни вещества. Яйцата са богати на протеини, овлажняващи в дълбочина и подхранващи от самия корен.

За да подхраните различните типове коса, следвайте тези стъпки:

За да използвате яйцето вместо балсам за нормална коса, нанесете цяло разбито яйце. Изчакайте няколко минути и изплакнете.

Използвайте само белтъка, ако косата ви е мазна.

Използвайте само жълтъка, ако косата ви е суха и се нуждае от дълбоко овлажняване.

Млечните продукти хидратират в дълбочина

Едно от най-полезните свойства на млечните продукти за косата е способността им да я овлажняват от корена до върха. Така тя изглежда жизнена и гъвкава. Особено подходящи са киселото мляко, заквасената сметана, цеденото кисело мляко.

Млечната киселина в тях, най-вече в наситените на мазнини продукти, обръща процеса на увреда в косъма и стимулира неговия растеж.

5 съвета как да се грижим за боядисана коса

Масажирайте скалпа си за около 5-6 минути с ½ чаша заквасена сметана или пълномаслено кисело мляко. След като сте втрили добре, оставете да подейства още 20 минути преди да измиете с вода.

За жива и подхранена коса използвайте бира

Бирената мая има стимулиращи растежа и подхранващи свойства за косъма. В нея се съдържат витамини от група В, които действат добре на изтощените връхчета на косата.

Смесете ½ чаша светла бира с 1 супена лъжица зехтин плюс едно сурово яйце. Разбъркайте и нанесете върху влажна коса. Изчакайте да подейства 15-20 минути преди да измиете с шампоан.

Коментирай
Здраве и красота