Тази рецепта за баклава е от моята баба. Тя е лесна за изпълнение, не изисква много продукти, но е много ефектна.
Продукти: 
1 пакет кори за баница 
1 пакет масло 125 грама 
около 1 и половина чаша орехови ядки 
1 пакетче ванилия 
3 чаени чаши захар 
2 чаени чаши вода
Приготвяне: 
Корите от 1 пакет разделете на две. Поръсете едната половина кори отгоре с 1/3 от разтопеното масло и 1/2 от едро смлените орехи. Навийте на руло. Направете така и с втората половина кори. Рулата нарежете на едри 2-3 см) хапки, които поставете обърнати вертикално в намазана тавичка. Отгоре поръсете с останалото 1/3 разтопено масло. Запечете баклавичките в умерена фурна (180 градуса) за около 20-25 минути – до зарозовяване. 
След като изстинат в тавичката излейте топъл захарния сироп – от захарта, водата и ванилията. Оставете да изстине. Поднесете по желание гарнирано със сметана или сладолед. 
Добър апетит!