Боядисването на яйцата за Великден ми е любим ритуал. В моето семейство той е съпроводен от поредица магически свещенодействия, които трябва да се провеждат в предварително установена и наложена с годините последователност. Разбира се от баба ми. И тъй като споря с баба на всякакви теми – от разширени вени до Иван Костов, няма как да не поставя под въпрос и митовете, които тя с десетилетия подхранва относно боядисването на великденските яйца.

1. Яйцата трябва да се варят в торба или мрежичка, за да не се пукат.
Емпирично доказах, че не е вярно – даже напротив. Събраните в торба яйца се пукат много повече, отколкото свободно поставените.

2. Докато се варят яйцата е добре да прибавим люспи от лук, за да „хващат“ боите по-лесно.
Всъщност ако люспите са много, яйцата може да пожълтеят малко. Но дали ще се боядисат добре зависи от боите.

3. Боите трябва да се разтварят в метални кутии.
Слаб съм по химия, но все пак не откривам никаква логика.

4. Яйцата трябва да бъдат предимно едноцветни, само няколко да бъдат изрисувани с восък от свещ. (това никога не ми се получава както искам, защото парят) или да се сложат в мрежичка заедно с прилепено листо от индришеза фигурка.
Според мен има достатъчно техники, за да се нашарят хубаво яйцата и да са по-весели. Но индришето и восъкът са мит!

5. Всички бои за яйца са еднакви и за това трябва да си купим най-евтината.
Това е класическо разсъждение на баба ми, което е в една категория с „Не си купувам нещата, които рекламират по телевизията, защото ако бяха хубави, нямаше да ги рекламират“. Винаги, ама винаги най-евтината боя за яйца е боклук. Боядисва ти ръцете, но не и яйцата :)

6. На Великден не се яде цяло яйце, защото ще ти излезе цирей.
Всъщност най-много да се задавиш.

7. Козунакът също влиза във великденската митология. Козунак трябва да се купи от точно определена фурна, където има безумна опашка от пенсионери.
Това преди 20 години беше най-добрата фурна в квартала и май единствената, но сега хубави козунаци има на път и под път. Но, важно е да има опашка.

Разбира се има и много правила, с които съм абсолютно съгласен. Първото яйце е червено. Възможно най-много хора от семейството трябва да участват. Задължително боядисване на яйца на Велики четвъртък (съботното боядисване е като поправителен изпит).

Какви са Вашите великденски тайни?

Прочетете още: