На 4 август 2012 в Бургас деца участваха в публично четене на романа „Перо от пеликан“ на бургазлийката Ирина Папанчева. Инициативата беше една от първите прояви на фестивала „Четящият човек“, организиран от книжарници „Хеликон“ в Бургас още преди официалното му откриване на 6 август.

Децата прочетоха за първи път една цяла случка от романа, след което заедно с възрастните и с помощта на Даниела Пехливанян от Център за психологическо консултиране „Де Анима“ дописаха няколко други истории от книгата, чието начало им бе предоставено от автора.

„Първата ми среща с Ирина беше в един много дъждовен ноемврийски ден. Щастлива съм, че тя е тук отново, щастлива съм, че и вие сте тук. Това събитие предшества нашия фестивал „Четящият човек“. Организираме го по повод 20-годишнината от създаването на „Хеликон“ и винаги сме били радостни, когато до нас има хора като Ирина и Зорница с интересни проекти. Четенето е самотно занимание – всеки, който чете знае това, но ето тук са се събрали двама души, които са решили да направят нещо различно и това води до съвсем друго измерение. Успех!“, каза Анна Стоянова, управител на книжарницата.

„Главният герой в романа на Ирина Папанчева, 12-годишният Мартин, иска да стане писател и да напише книга с перо от пеликан. Първите му творби са вдъхновени от една необичайна лятна ваканция в Бургас, показан със своите различни лица – плажа, вечерните улици, езерото „Вая“, лугата, калта. Затова виждаме четенето на текстове от тази още непубликувана и много бургаска книга от деца като забавен предговор, написан към първия том на фестивала. Четящите възрастни са били четящи деца.“, беше мнението на Юри Лазаров, представител на организаторите на „Четящият човек“ от „Хеликон“, по повод инициативата.

„Благодарна съм за възможността да участвам в тази чудесна инициатива. Героят ми започва да пише първите си дневник и творби в тефтер, купен точно от тази книжарница, в която сме в момента. За мен е много знаково, че първото четене на части от книгата ще се осъществи точно тук“, сподели Ирина Папанчева преди събитието.

В края беше изтеглена и томбола за всички участници в седмицата от събития в рамките на проекта „Перо от пеликан“, който предостави възможност на бургаската общественост активно да съпреживее книгата. Три награди – продуктите Sea Stars, произведени от бургаската луга, бяха връчени от Гергана Иванова, представител на производителя им – Институтът по обща и неорганична химия към Българската академия на науките (ИОНХ-БАН).

Проектът „Перо от пеликан“ е съвместна инициатива на Ирина Папанчева, писател и консултант по комуникации и Зорница Москова, експерт по маркетинг и комуникации. Проектът, който е пилотен за България, представя едноименния роман (все още непубликуван) на Ирина Папанчева по нестандартен начин чрез използване на различни комуникационни канали, събития, свързани със сюжета на книгата, конкурс за детско есе/разказ и дискусия.

Снимка: Организаторите

Прочетете още: