Свободно време

Медитация навсякъде и по всяко време

Медитация връща работоспособността

22.08.2012г. / 20 10ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Твърде много мисли, твърде много емоции – често имаме нужда от отдушник - тук на помощ идва медитацията. С 10-минутно самовглъбяване всеки ден част от насъбралото се напрежение ще слезе от раменете ви, а вие ще се изпълните с нова енергия.

При изричането на думата „медитация” сме склонни да си представим будистки монах в поза лотос и монотонно повтаряне на мантри. Всъщност мястото, начинът и обстановката не са от основно значение. Вярно, по-добре е да е тихо и спокойно, но ако сами не си помогнете, дори тишината на космоса ще е непосилна.

Затворете очи и се съсредоточете върху дишането си. Вдишайте бавно за 10 секунди, задръжте за малко и издишайте, като отново броите до 10. Ако шумът отвън ви разсейва, не се обвинявайте, че не можете да го пренебрегнете. В подобни случаи дори е по-добре да се концентрирате върху него. В един момент мозъкът сам ще го изключи.

Нито едно усилие в постигането на медитацията не е излишно. Важно е да нямате големи очаквания. Дори 10 секунди релаксация ще ви се отразят добре.

Медитацията изостря сетивата, ще разберете, че сте станали по-чувствителни, по-емоционални, по-докачливи или сънливи. Каквото и усещане да е останало у вас, приемете го, вместо да му се противопоставяте.

Опитът ще ви научи да навлизате по-бързо в скрития си вътрешен ритъм. Не очаквайте отведнъж да успеете да се потопите в съзнанието си и да се изключите от външия свят. Всичко става с практика.

 

Прочетете още:

Коментирай