Свободно време

Провалена ваканция – виновниците са мъжът ви и туристическата фирма

Причини за лошо прекараният отпуск

17.09.2012г. / 14 47ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Годишният отпуск сигурно почти е свършил – някои са доволни, други – не. Време е да си направим равносметка за грешките и поуките от пропиляната ваканция. Направете си анализ и планирайте следващата по-добре. Имайте предвид, че най-добре си почивате, ако ваканцията е нестандартна. (Вижте фотопогледа „Щура ваканция“)

Сами сте си виновни

Най-често разваляте почивката си сами: не сте проучили климатичните и географските особености на курорта; тръгвате на пътешествие с голямата кошница от очаквания; решавате да си изглаждате семейните отношения точно по време на 7-дневното море в Турция; поради разсеяност и несъобразителност ви открадват парите (личните документи, куфарите с багажа, заедно с всички сувенири за роднини, колеги и приятели); преяждате и препивате още на първия ден, след което се абонирате за целия престой в местния лекарски кабинет или за тоалетната; забравили сте си куп важни неща – книжка за четене, лекарства, талисманът ви и любимото мече за приспиване на детето и др.

Независещи от вас фактори

Но това не е всичко – има и независещи от вас провали: времето се разваля още щом се регистрирате в хотела и не се оправя до края; пада ни се най-неугледната стая; екскурзоводът е пълна нула – дори с четворката от училище по география и история знаете повече от него; точно във вашия автобус хващат контрабандист и висите сума ти време на границата; курортът е младежки/пенсионерски и не ви устройва купонът/скуката.

Лоша компания

Следващият път изобщо няма да казвате на първата си братовчедка къде ще почивате. С риск да помрачите семейното щастие няма да каните свекърва си. Имате пълното право да не прекарвате 16 часа дневно с групата. Пазете личното си пространство и право на усамотение.

Кодексът на труда ни задължава да планираме отпуска още в началото на календарната година. Ако искате да хванете най-изгодните цени в туристическите фирми, правете резервацията поне един сезон напред. Харесахте ли си вече дестинация за Нова година 2013, а да знаете, че и Великден чука на вратата. И да не повторите грешките от тазгодишната ваканция – както се казваше човешко е да се греши веднъж, а втория път е от глупост.

 

Коментирай