Свободно време

Експеримент на Az-jenata.bg – да стегнем най-лекия женски куфар

15.05.2012г. / 12 10ч.
Надежда Маринова
Експеримент на Az-jenata.bg – да стегнем най-лекия женски куфар

Най-леката лятна блуза тежи само 40 грама, 6 пъти повече е дънковата рокля

Грам по грам става килограм – не изкуство, а знания са нужни, за да стегнем най-лекия куфар за екскурзията. Това показа експеримент на Az-jenata.bg.

С помощта на кухненски кантар прецизно и търпеливо измерихме колко тежат различни дрехи от дамския гардероб. Става дума за 5-дневно лятно пътуване, за сама жена, при нощувка в хотели. Борим се не само за най-малко килограми, но и за най-малко заемащо място.

Започваме с основното правило – 5 дни – 5 броя бельо, 5 комплекта леки дрехи, плюс 1-2 резервни за по-студеното време. Най-тежките дрехи обличате, по-леките – в куфара.

Дрехите
Най-тежки са дънките, дънковата рокля, особено ако не са от олекотен плат. Най-леки са копринените ризи и блузи, трикотажните/жарсени рокли и мини-миди полите. Ето и конкретните цифри:

  • Блуза от фин памук тежи само 40 г и се побира в едната шепа.
  • Най-тежки се оказаха дънковата рокля, полата и дънките – съответно – 360 г, 300 г и 350 г.
  • Фланелка – 150 г
  • Памучна риза – 100 г
  • Памучен панталон – 200 г
  • Памучна рокля до коляното – 170 г
  • Фино парео – 40 г

Обувки – чифт сандали на краката, плюс джапанки с каишка между пръстите и с най-тънката подметка – около 150 г, плюс обувки/маратонки – около 400 г.

Козметика
Пригответе си за екскурзията козметика 2 в 1: шампоан-балсам или пилинг-гъба със сапун. Ексфолиращите кърпички и тези за разгримиране не винаги имат добър ефект, освен това са в пакет средно по 15 бр., което е много за вас. Снабдете се с малки шишенца по 30-60 мл и пресипете любимия си шампоан, това може да бъдат опаковки от шоколадови яйца, стари кутийки от кремове от пластилина на децата. Ако искате, инвестирайте в солници от магазините за 1 лев и ги ползвайте за постоянен комплект за пътуване. В краен случай пресипете козметиката си в малки найлонови пликчета с цип закопчаване.

Малко повече ще се потрудите с пастата за зъби – и най-малката тубичка за 1 човек е голяма. Затова започнете да я използвате седмица по-рано и така ще я „смалите“.

Хавлии
Решаваме, че ще ползваме кърпите на хотела, затова взимаме само плажна кърпа и най-тънката, защото е най-лека – около 400 г.

Лятото идва, отпуските предстоят, екскурзиите ни очакват – нека сложим в куфара си не само най-леките, но и най-новите, пъстри и жизнерадостни дрехи, за да сме красиви на снимките. Нали не искате, когато разглеждате фотоспомените си от предишни години на всички фотографии да сте с все същата цикламена фланелка, изтърканите дънки и тийнейджърския суичър, докато отзад фонът е различен – Истанбул, Любляна, Букурещ, Никозия, Париж, Рим. Бъдете като истински модел – с женствена рокля, лек грим и бижута. Е, не остана да кажа друго, освен Bon voyage!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай