Свободно време

Скали за тревожност в детска и юношеска възраст

28.09.2012г. / 13 30ч.
Аз жената
Скали за тревожност в детска и юношеска възраст

Новата книга на Пламен Калчев е вече факт – „Скали за тревожност в детска и юношеска възраст

Книгата засяга обширно темата за психологическото оценяване и съдържа различни инструменти за измерване на обсесиите и компулсиите, както и на асоциираните с тях личностни характеристики.

Обсесиите са често срещано явление у хората. Те са повтарящи се натрапливи и неоснователни мисли, образи и импулси, които при преживяване предизвикват значителен дистрес (вид стрес, при който субектът възприема отрицателно стреса, а при продължително въздействие може да доведе до изтощение и развитие на болестни промени в организма). Въпреки че човек в такова състояние обикновено си дава сметка, че тези натрапливости са породени от собственото му съзнание, а не са наложени отвън, той оценява обсесиите като чужди, неприятни и неподлежащи на контрол. Опитва се да ги пренебрегва, потиска или неутрализира чрез друг тип мисли и дейности – компулсиите. Те пък са повтарящи се действия: наблюдаеми като миене на ръце, (пре)подреждане, препроверяване, или „вътрешни“ психични дейности – като молене, броене до определено число, повтаряне на конкретна дума наум и др. Хората с обсесии се чувстват принудени да изпълняват компулсии, тъй като те представляват ответна реакция на обсесиите... или се смятат за вид правила, които трябва задължително да бъдат прилагани. Целта на изпълнението на компулсиите е понижаване на породената от обсесиите тревожност или предотвратяване на възможно негативно събитие или ситуация. В действителност те въобще не са свързани с това, което се опитват да неутрализират или предотвратят и реално не могат да му повлияят по никакъв начин.

Пламен Калчев задълбочено разглежда тази сложна и същевременно наболяла материя в „Скали за тревожност в детска и юношеска възраст“. Калчев взима под прицел именно обсесиите и компулсиите, представяйки три съвременни психологически инструмента за тяхната оценка, както и три скали за оценка на асоциирани с тях личностни характеристики. В изданието са представени също и надеждността, валидността и нормативните стойности при българските подрастващи.

Книгата е полезна както за специалисти в областта на психологическото оценяване, така и за хора с професионални интереси в сферата.

Авторът е доктор на психологическите науки и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на няколко публицистични книги, сред които „Социална тревожност“ и „Индиректна скала за употреба на психоактивни вещества“, като всяка една от тях прави подробен разбор и идентификация на патологичните състояния на човешката психика – от страхове през зависимости до всякакви разстройства. „Скали за тревожност в детска и юношеска възраст“ е петият му труд, анализиращ тези болезнени, но особено важни теми.

На книжния пазар от 12 септември 2012 г.
Обем: 276 стр.
ISBN: 978-619-152-083-1
Издателство: „Изток-Запад“
Корична цена: 12 лв.

Прочетете още:

Коментирай