Свободно време

Как да се харесаме на околните

23.10.2012г. / 15 35ч.
Ана Петрова
Как да се харесаме на околните

Човек прави какви ли не неща, граничещи с обикновената глупост, за да се хареса на някого. Имитира речта и действията му, лъже за общи интереси, съгласява се с всичко, пренебрегва принципите си... Истината е, че хората не са толкова трудни за манипулиране и се поддават лесно на „ласките“. Има обаче случаи, в които без да проявявате излишно много усилия, можете да убедите някого в това колко сте интересни и колко много си струва да общува с вас.

Бъдете им длъжници

Много често грешим като си мислим, че правейки някому услуга, ние му ставаме много по-симпатични. Донякъде това е така, но обратният случай предоставя много повече възможности. Ако искате да влезете под кожата на свой колега (или колежка например), помолете го да ви вземе кафе от машината. Очаквайки нещо в замяна, той по-често ще си мисли за вас и скоро ще ви обръща много повече внимание от обикновено. Бъдете съобразителни, разбира се – всичко в рамките на благоприличието и малко отвъд се подкрепя.

Публичното унижение

Социални опити доказват, че хората проявяват симпатия именно към този, който в компания е разказал унизителна история от житейския си път и е бил откровено смутен от това. Същевременно същите хора гледат с недоверие на подобни истории, разказани хладнокръвно. Когото и да попитате, едно от основните качества, които се ценят у хората, това е откровеността и очевидно руменината на бузите е правопропорционална на симпатиите на околните.

По приятелите посрещат...

Народът е казал „По дрехите посрещат, по ума изпращат.“ Не изключваме дрехите като един от първите белези, отразяващи личността ви, които се забелязват, но със сигурност трябва да намесим и приятелите в уравнението. Не може да се отрече, че Фейсбук диктува част от ежедневието ни и има пръст в много събития от живота ни. Чрез него, ако го разрешите, всеки може да разгледа фейсбук приятелите ви и да си направи съответните изводи за вас по тях. Ако изглеждат привлекателни, интересни, забавни, това носи точки за вас само поради факта, че ги познавате.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай