Свободно време

Не позволявайте ежедневните дразнители да се превърнат в стресов фактор

24.10.2012г. / 17 44ч.
Снежана Проданова
Не позволявайте ежедневните дразнители да се превърнат в стресов фактор

Малките всекидневни проблеми се превръщат в планина от стрес

В живота си се сблъскваме с всевъзможни стресови ситуацииразвод, смърт на любим човек, тежко заболяване, банкрут и т. н. Въпреки че те нанасят мощен удар на психиката ни, изследвания показват, че ежедневните стресови фактори, или „главоболия“, могат да имат по-силно отрицателно въздействие върху здравето ни, отколкото големите събития.

Едно от обясненията за това е, че въпреки че сериозни събития в живота като развод или смърт в семейството са наистина много стресиращи, те са редки и сравнително кратки като продължителност. Освен това, когато се сблъскваме с голямо събитие в живота, ние често събираме всичките си вътрешни ресурси, за да се справим с проблема и посрещаме предизвикателството съвсем осъзнато. За разлика от тези събития, натрупването на малките стресови фактори, или главоболия могат капка по капка да се натрупват с течение на времето и всъщност да станат причина за различни заболявания, свързвани със стреса.

Какви са някои от тези ежедневни главоболия?

  • - Загуба на вещ или когато не можеш да откриеш къде си я сложил
  • - Дълго или неприятно ежедневно пътуване
  • - Проблем с теглото
  • - Претоварване по време на работа или прекалено много текущи задачи
  • - Ремонтни дейности в дома
  • - Недоспиване
  • - Проблемни съседи

И така, какво трябва да направим, за да се справим с тези ежедневни стресови фактори?

Позитивно мислене. Вместо да си блъскате главата с проблемите, мислете позитивно („Аз мога да направя това“, „Ще го направя стъпка по стъпка“). Когнитивната преоценка, превръщането на това, което изглежда като проблем в незначително предизвикателство, работи за облекчаване на стреса.

Научете се да се отпускате. Стресът включва възбуда на организма – „борба-или-полет“ синдром. Релаксацията и възбуденото състояние са взаимно изключващи се, така че се научете да се отпускате, да медитирате, да приемате нещата по-лесно и когато се чувствате претоварени от ежедневните главоболия, намерете малко време за себе си, за да се отпуснете и да погледнете на ситуацията от друг ъгъл.

Награждавайте се. След като решите някой проблем, си дайте време за някаква приятна дейност, като хоби, спорт или да изгледате някой филм.

Много е важно да можете да се справите със стреса, без значение дали става въпрос за голямо събитие в живота или натрупване на ежедневни главоболия. Не драматизирайте. Превърнете проблема в най-обикновено препятствие, което трябва да бъде преодоляно.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай