Свободно време

Отговорностите, които носи повишението на работното място

25.10.2012г. / 15 32ч.
Снежана Проданова
Отговорностите, които носи повишението на работното място

Повишението в службата носи камара отговорности

Най-сетне сме получили мечтаното повишение. Много често току-що повишените служители политат в облаците и забравят за изискванията, които реалността им поставя. Как да заемем новата си позиция достойно, така че да не я изгубим преждевременно?

Като за начало имайте предвид, че с повишението ви в йерархията на фирмата, се увеличават и задълженията ви. Съответно и вложените усилия ще са повече.

Разширете границите на комфорта си, заложете на креативност – очакванията на шефовете ви ще са именно в тази насока. Предложенията, които давате трябва да са поставени твърдо и не под формата на въпрос, за да звучите по-убедително. Нормално е първоначално да се притеснявате, но се постарайте да оправдаете проявеното към вас доверие.

Внимавайте с отношенията с хората във фирмата. В реда на нещата е с бившите си шефове, сега – ваши колеги, да бъдете в по-близки отношения, затова не се притеснявайте да водите свободни разговори с тях без да забравяте за уважителния тон, разбира се. Не изоставяйте старите приятелства с бившите си колеги – няма да направите добро впечатление, ако самочувствието ви изведнъж скочи и ограничите общуването си само с по-висшестоящите от вас.

Избягвайте притеснения, скандали с колегите, излишни нерви. Новите ви проблеми ще са сравнително по-големи от предишните, затова трябва да проявите стоицизъм и да се научите да се справяте с тях еднакво успешно. Търпението много ще ви помогне не само в това, но и като цяло.

Нормално е да се чувствате по-изморени след новия си работен режим и новите си отговорности, но запомнете: с повишението в работата се показва и стандартът и изискванията. Затова се заредете с енергия, бъдете решителни и смели.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай