Свободно време

Как да покажем на света най-добрите си качества?

Да обикнем себе си, за да ни обичат и другите

04.12.2012г. / 13 44ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Какво ли си мислят останалите за вас? Познават ли добрите ви страни? Разбират ли лошите?

Независимо от обстоятелствата човекът е социално същество и има нужда ако не от материална, то поне от морална подкрепа. Чуждото одобрение, особено това от лице, което не е сред близките ни, е водещ мотив за съзнателното изграждане на нашата личност и оформянето на самочувствието ни.

Свързани статии

Представете си как се чувстват популярните музиканти и актьори, които имат не стотици и десетки хиляди, а милиони фенове по света. Защо ги харесваме толкова много? Елементарно – защото и те се харесват. И не само, че се харесват, ами и изваждат на показ най-ценните си качества.

Признайте си, че неведнъж сте стояли загледани в себе си пред огледалото, водейки въображаем разговор с вътрешното си аз. В това няма нищо лошо, дори напротив – анализирайки мислите си в подобни ситуации, можем да открием какво точно ни мъчи и да намерим решение на проблемите си.

Харесвате ли се? Не става въпрос само за външния ви вид, а и за качествата ви като хора. Бихте ли били свой приятел? Бихте ли си вярвали? Бъдете напълно откровени пред себе си – ако отговорите са негативни, явно трябва да поработите над личността си. Обърнете внимание на това, в което сте добри, развийте талантите си, отдайте се на страстите си. В един момент това, което смятате за свой недостатък ще избледнее пред предимствата ви.

Вътрешният мир ще разшири житейския ви път и ще можете да правите по-спокойни крачки. Правете ежедневните си дейности с любов, грижете се за ближните, усмихвайте се – Боби Макферин го е казал: „Не бери грижи – бъди щастлив!“ Мнението на хората се влияе не само от това, което са чули за вас, но и от собствената ви нагласа за вас самите.

Негативните мисли са лукс, който не трябва да си позволяваме, особено ако имат отношение към личността ни. Научете се да се обичате, за да ви обичат и другите!

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време