Свободно време

Правилният начин да даваме пари за благотворителност по Коледа

Трябва ли да тръбим, когато правим добро?

14.12.2012г. / 12 01ч.
Ивет Лолова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Коледа е време на благотворителните кампании – с концерти, изложби и базари; със страници в интернет. Има голямо предлагане – само желание да имаме и веднага ще се превърнем в личен Дядо Коледа. Как да изпълним социалния си дълг и да помогнем на нуждаещите се, като в същото време сме сигурни, че помощта ни отива на правилния адрес?

Понякога не трябва да търсим надалече, а да се огледаме – съседи, близки, детската градина, дома за изоставени деца – на тях можем да помогнем и помощта ще стигне много бързо до тях.

Свързани статии

Не забравяйте да следите и да се интересувате къде и как се харчат парите ви. Спорно е дали да тръбим за това, че вършим благотворителност. В наши дни доброто е заразно и като че ли е по-добре да се похвалим за това в социалните мрежи и в разговор с приятели на живо – току виж още някой се запалил по идеята да направи дарение на Коледа.

Страниците в интернет, Фейсбук

Болни деца и възрастни има много – нуждаят се от скъпоструващо лечение и затова с общи сили и пари е възможно да поддържат живота си и дори да оздравеят. Добре е администраторът редовно да съобщава как върви дарителската кампания, има ли нужда от още нещо, ако са събрани средствата – да каже да се преустановят даренията или да се насочат някъде другаде. Проучете каузата, потърсете ваши приятели, които може би познават други свързани с това хора и ще ви дадат отзиви. Има групи в мрежата, които се обединяват зад малки каузи – след репортаж по телевизията или сигнал от познати – самотна майка с две деца в нужда има нужда от дрехи и храна за малчуганите; възрастна жена няма отопление за зимата; друго семейство спешно се нуждае от лекарства. Може да дарите средства на големи кампании, които са дългогодишни, с традиции и проверени – например на „Българската Коледа“.

Приюти за животни

Който има домашно животно знае какво е да отделяш от залъка си, за да го нахраниш, да крадеш от свободното си време, за да си „поговорите“, да го гушнеш, почистиш, измиеш, разходиш. Който няма животно-приятел, може да си осинови от разстояние. Който има едно – може да стане дистанционен родител на второ.

Големи фондове за благотворителност

Проучете ги внимателно – често се правят безумни балове и др., които изхарчват не малко пари, за да се събере друга, далеч по-малка сума. Получава се така, че пълним джобовете на богати хора, докато за истинската помощ отиват само 25 % от парите ви.

Просяците по улиците и на вратата ви

Просещите по улицата в 90 % от случаите са част от мафия, която ги е организирала да работи за тях. Така вашите пари няма да отидат за храна, дрехи или лекарства на човека, а в портмонето на началника на просяците. Още по-неприятно е, все едно да са ти прочели данните от личната карта, да звънят на входната ти врата и да ти продават календарчета, икони; да ти показват лист с епикриза и снимка на болно дете и да те молят да им дадеш пари.

Местната църква

Поговорете със свещеника – често те имат информация за социално слаби семейства. Можете да изпратите помощи и за приюта на отец Иван от Нови хан.

Местното училище

Винаги има нужда от ремонт, от купуване на някаква техника или мебели.

Местната детска градина

Знаем, че бюджетът на държавните детски градини не е достатъчен за всичките им нужди. Направете среща с директорката и попитайте как можете да помогнете.

Роднини и приятели

Помогнете на ваши близки – дайте им ваучер за пазаруване от магазин или им подарете стария си телевизор, който е с 10 години по-нов от техния. Платете парното на баба ви, която не смее да каже колко пари дължи. Напълнете й две торби празнични покупки с храна и напитки за Коледа. Такива дребни на вид неща могат да донесат голяма радост.

Коментирай