Свободно време

Бианка Панова: Нешка, не се ли умори да бълваш зло?

Световната шампионка споделя за спорта, самотата, борбата с Нешка в това откровено и лично интервю за Az-jenata.bg

21.01.2013г. / 15 16ч.
Мария Дуковска
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Бианка Панова е личност, която няма нужда да бъде представяна многословно. Успехите й в художествената гимнастика са толкова големи и безспорни, че единствено можем да се поклоним пред спортната й кариера и прославянето на страната ни.

В последните години Бианка се занимава с различни дейности и не спира да пътува по света, но никога не пропуска да се прибере и у дома, в България. Последното амплоа, в което шампионката влиза много успешно е това на писател. Издателство „Сиела“ публикува биографичната й книга „В името на голямата цел“, която е и основна причина да даде това интервю, специално за Az-jenata.bg.

Как се появи идеята за книгата и дълго време ли я писахте?

О, в никакъв случай не за да печеля пари или защото съм имала нужда от пари, както ми бе вменено от другарката Нешка и нейната покорна питомка – Адриана Дунавска! Ако го бях закъсала финансово – нямаше да живея в чужбина, синът ми нямаше да е в частен американски колеж, другият – нямаше да завършва медицина, а аз може би щях да работя за 1000евро някъде ... във Франция например като.. специалистка по гимнастика.

Имахте ли притеснения докато пишехте книгата – как ще я приемат например хората, описани в нея?

Това бе единственият начин да бъда честна към себе си, към времето и към стотиците хора, обичащи художествената гимнастика. Описала съм ги без страх и без определения. Оставям на читателите да направят своите изводи. А както усещам, вече и зрителите могат да добият отлична представа за някои от персонажите, описани в книгата ми. Тъй като те се чувстват наистина като у дома си при „верния Кево“ или придворния слуга, появяват се само в неговото предаване, изглежда, че само там намират трибуна за злочестината и гнева си.

Премиерата на книгата „В името на голямата цел“. Снимка: „Сиела“

А какви бяха отзивите за книгата ви от личностите, включени в нея?

Получих десетки писма от познати и непознати по електронен път, обадиха ми се десетки колежки, които са в България и ме поздравяваха за смелостта и куража да отстоявам позицията си. И до сега се питам какво пък толкова храбро има? Просто съм описала това, през което съм минала. И то в много обран вариант! Както ми каза една колежка –„Някои хора трябва да са ти много благодарни, че спестяваш грозната истина! Но чак сега, след като мина представянето на книгата, си давам сметка, че начинът по който сме тренирали и последствията от него е бил цензуриран дълги години и никой не е разбирал всъщност каква цена плащат спортистите от онова време. Разбира се, имаше и такива, които много се разгневиха. Не можаха да преглътнат егото си, градено на гърба на детските страдания и не приеха грешките си от миналото. Надявам се поне да разберат, че децата вече пораснаха и могат да разсъждават. Дори и да пишат! А и публиката вече не е толкова заблудена. Когато слушах така наречената „полемика“ на Нешка при Кеворк си дадох сметка за болезнената агония, през която минава тази вече губеща почва под краката си жена, трепереща от гняв. Такова оплитане на имена, години, писма, деятели, комплекси... Преди години щях да се смачкам, да се уплаша, да се свия в черупката си от тези страшни и грозни инсинуации, нямащи нищо общо с истината. Днес ми е мъчно за хилядите заблудени хора, повярвали на един книжен тигър. Доверили се на някого, излъгал ги за неговата реална същност. Другарката стигна доста далеч в опита си за самооправдаване – намеси и авторитета на мъжа ми, баща ми, успехите ми като треньор в чужбина, цитира имена на мои гимнастички, които са многократни шампионки на Белгия. Употреби името на Бернар Де Вос – белгийски индустриалец, който бе мой спонсор за Барселона ’92 и когато Нешка поиска от него да спонсорира целия национален отбор – той, разбира се отказа, защото работеше с мен и не бе подготвен за това предложение, другарката се възмути и нашите отношения рязко се влошиха! Много моля Нешка да не говори за пари. Тя! Която е правила пари от всичко и всички, правила е пари от детството ни, от страданието ни, от кървавата ни пот в залата. Искам да я попитам – Не се ли умори вече да бълва зло?

Какво ви липсва най-много от спорта?

О, аз успях да го заменя с други хобита! Винаги намирам с какво да се занимавам. Никога не ми е скучно. Уча езици, пътувам, домакинствам, срещам се с приятели, чета... пиша...

Кое беше най-трудното в спортната ви кариера – диетите, умората, тренировките?

Липсата на човещина и ужасното усещане на самота. Вие виждате злостта на старши-треньорката дори сега – след толкова години! Тя няма да се промени, ще използва всички средства, но няма да падне по гръб. Независимо в кой век живеем, тя винаги ще е дискредитираната, омерзената и недооценената и ще се бори всячески да бъде реабилитирана, уважена и оценена.

А най-голямата ви гордост?

Любовта на хората!

Какво е мнението ви за състоянието на художествената ни гимнастика към момента? Вярвате ли, че отново ще постигнем големи успехи в най-красивия спорт?

Ако се отърси от старото, каквото и да означава то – ДА!

С какво се занимавате сега?

Пиша. Пиша за живота, за трудностите, за това как можем да ги преодоляваме... Как да се преборваме с лошите хора.

След дълги години на лишения и диети, как поддържате фигурата си днес? Спазвате ли определен режим?

Храня се умерено. Поддържам се чрез фитнес, разходки с домашния ми любимец, много работа и много смях.

Любимата ви рецепта?

Усмивки и добри мисли!

Любим вкус, цвят, място?

Шоколад. Розово! На море....

За какво мечтаете днес?

Щастлива съм със съдбата си. Харесвам всичко преживяно – и рая, и ада. Това че можах да срещна двете крайности – и ангела, и дявола. Всичко това ме дари с мъдрост и познание. И с разбирането, че не всичко, което има криле наистина хвърчи и е възвишено.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Пожелавам им много усмивки! Да са здрави, с винаги влюбена душа и мъдро сърце.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
НИКОЙ НИКОГА НИКОГО ( преди 11 години )
ТАМ СЕ ВЛИЗАШЕ С ОГРОМНИ ВРЪЗКИ - ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА ТРЯБВАШЕ ДА ИМАТ БАЩИ С ВРЪЗКИ ЗА ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР - ТОГАВА ТАМ БЯХА ИСТИНСКИ ЗВЕЗДИ - ЗАЩО ЛИ - КОЙ ГИ НАПРАВИ ТАКИВА - И ИМА ЛИ ЗВЕЗДИ КОИТО СА СТАНАЛИ ТАКИВА БЕЗ ЖЕРТВИ - БИАНКА -ЗАЩО СИ СТОЯЛА ЩОМ ТИ Е БИЛО АДСКИ ГАДНО - ИНАЧЕ СЕГА НИКОЙ НЯМАШЕ ДА ТЕ ЗНАЕ - ГРОЗНО КЛЬОЩАВА СЪЩЕСТВО - ЩЕШЕ ДА СИ КАМЕРИЕРКА НЯКЪДЕ ПО СВЕТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
anapana ( преди 11 години )
ne6ka prili4a na nadziratel v nacistki zatvor-bravo na bianka!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 2 rate down comment
Вики ( преди 11 години )
Възхищавам се и до днес на всички Златни момичета, но Бианка вече не е сред тях - та то на лицето й е изписана злобата... Жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 2 rate down comment
Срам! ( преди 11 години )
Ако не беше "другарката Нешка", щеше да си никоя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 5 rate down comment
наблюдател ( преди 11 години )
Всеки се изказва, но никой не знае какво е ставало между двете. Още преди "демокрацията", по време на на най-големите успехи на спорта им, един мой познат (също треньор на наш национален отбор) ми каза: Нешка и Иван Абаджиев са за затвора. Бях шокирана, но с времето ми стана ясно за какво иде реч. Според мен единствената грешка на Бианка е, че не е написала ВСИЧКО. Имам усещането, че дори е пожалила Нешка в някои случаи и не и естигнала смелостта да каже всичко.Не ви ли прави впечатление, че при целия този скандал, който се вихри, нита Анелия Раленкова, нито Лили Игнатова или Диляна Воденичарова взимат страна. Просто си мълчат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 3 rate down comment
Гражданин ( преди 11 години )
Двадесет и три години, г-жа Робева буквално извира от екрана на телевизии, радиа, вестници и списания. Поучава, раздава присъди, тя - "безгрешната", "неповторимата" и т.н.Тепърва ще прочета книгата на Бианка Панова, предполагам че там ще открия това, което ние от нейното поколение знаем. И го знаят всички, които са пожелали да научат истината.Всички треньори бяха с военен чин, с безпрецедентна партийна и държавна подкрепа. Особено треньори от ранга на Робева. Нямат право хората, колкото и да са ги радвали медалите /аз също съм българин/, да игнорират потресаващото преминаване на границите, с което се характеризираше комунистическият спорт. Диктаторски методи и то не само в спортната част. Касае се за терор над личността и то над деца. Какво означава да плашиш едно дете на 13-14 години, че ако не изпълнява нарежданията ти, ще изгонят майка му от работа и т.н. и т.н.Разбирам ги хора като Кеворк /потресаваща липса на качествена журналистика/ и Робева, те като едни типични представители и галеници на комунизма, реагират типично - със злост и полуистини, манипулации /ще ми пускат интервю на Бианка от комунистическо време, то смееш ли да кажеш нещо/, понякога откровени лъжи.Кой и позволява на Робева да бие младо момиче, само защото изпуснала бухалка един път?! Някой и е внушил, че е безнаказана.Ето заради тази безнаказаност е нужно да се пишат подобни книги. А българинът да се научи да не гледа черно и бяло.И да не се подвежда по благите и разумни приказки на г-жа Робева по студиата, колкото и увлекателни да са. Само, че са приказки.Практиката беше точно обратната. Комунистическите галеници /нека ме простят нормалните хора с леви убеждения, те нямат общо/ не се стесняват от лъжливото говорене, присъщо им е.Те от вчера до днес религиозни станаха, след като преди това гонеха хората от църквата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 3 rate down comment
До типичните Българи ( преди 11 години )
"Дами и Господа", типично по Български нападате и съдите без да мислите с главите си една детска съдба. Като гледам какви защитници има Старшията, няма как да не взема сериозно думите на Панова :))) хаххахаха ... Кой всъщност е създал Панова, знаете ли? Направихте ли си труда да научите от някъде? Първата треньорка на Бианка Панова е Деспа Кателиева. Бианка са я подритвали като неперспективна от тук от там, но явно ината в нея се е преборил, за да бъде забелязан таланта й от Вера Томова. Вера Томова е онази, която е съзряла потенциала и техническите качества на Бианка. На Вера Томова , Бианка дължи попадането си в националния отбор по худ.гимнастика. Томова обръща внимание на Робева за таланта Панова. После идва съвместната работа на тандема Робева-Панова и появата на Валя Вербева, поканена от Робева за хореограф. Вербева има огромна заслуга за формирането на твореца в Панова. Тандема работи до 1988г, когато отношението на Робева спрямо Панова рязко се променя. Останалото научете от книгата...Защо? Как? Кога? Робева си е виновна сама! Оплела се е в много дейности, които не е успяла да контролира и нервата май не й е издържала, просто ... Чети Българино, информирай се и не се клани на хора, пред чийте имена угодно се слага "Великата/ Великия" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 7 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Типично по български, плюем и храчим по човека, който те е направил това, което си днес.Благодарение на треньора дължиш успехите си, независимо кой е треньора. Типично по български. Бианка Панова избива комплекси. Жалко, че падна толкова ниско да се занимава с тези писаници, с цел да получи пари. Успехи няма как да има без трудности, лишения и много, много къртовски труд. Жал ми е за Бианка. Много ниско се свлече от пиетдесетала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11 rate up comment 9 rate down comment
Весела ( преди 11 години )
Вече е ясно, г-жо Панова. Опитвахте се да криете омразата към Робева. Но в това интервю всичко става ясно. Трябва да приемете естественото - никога няма да постигнете нищо от успехите на Робева. Просто към нея природата е била щедра, а към Вас - не. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 8 rate down comment
До Мариана ( преди 11 години )
Мариана, прочетохте ли книгата или на посоки защитавате тези двамата, които правят от мухата слон и изкарват едни лични спомени като дескридетиращ Робева , материал? Не смятате ли, че ставате съучастник в цялата гнусна кампания, която поде Кеворкян? Да си прави рейтинг на ваш и мой гръб? Да противопостави хората, да действа на принципа "Разделяй и владей". Аз прочетох книгата и от своя гледан точка на обективен наблюдател, твърдя - книгата не съдържа упреци, квалификации и т.н по отношение на Нешка. Бианка говори с уважение за нея , тя дори казва, че я боготвори. Но в един момент, Нешка променя отношението си към Бианка и тогава идва разривът. Брутално за мен навизане в личното пространство на Бианка. И аз да съм на нейно място ще се опълча това ми право да се запази. Четете и мислете сами, не ставайте част от хора, който сляпо защитава някого. Аз лично не злобея към Нешка и Кеворк. Просто не е вярно поднесеното от тях на зрителите. Нека всеки се запознае с фактите сам и после да преценява дали да заема позиция. Не заемам ничия позиция - считам за недопустимо Нешка да посяга и малтретира децата. Колкото до успехите й на Нешка - добре, че е имала такива талантливи деца и добре, че спорта бе държавна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време