Свободно време

Как да решим житейските си проблеми?

Първо ги „смиламе“ емоционално, после търсим рационално решение

28.02.2013г. / 12 33ч.
Надежда Маринова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Животът ни е върволица от щастие и нещастие, радости и неблагополучия. Лесно е да бъдем щастливи, още по-лесно е да бъдем нещастни, ако се оставим в лапите на нещастието. След като емоционално сме „обработили“ проблемите, към решението им трябва да пристъпваме рационално, стъпка по стъпка, следвайки примерен алгоритъм. Психолозите обясняват, че хората, които трудно се справят с проблемите, страдат от ниска самооценка, комплекси и фобии. Ето какво можем да направим, когато имаме трудности:

Усмихнете се

Може да звучи глупаво, но работи. Усмихнете се, когато ви е трудно. За да се почувствате силни и уверени, трябва да погледнете не само страха право в очите, но и собствените си очи. Застанете в огледалото и се усмихнете.

Мобилизирайте силните си страни

Хленченето няма да ви помогне. Макар че е полезно и е неминуемо да минете през първата фаза – на тръшкането и вайкането. Анализирайте ситуацията и преценете силните си страни. Мобилизирайте познанията и уменията си и начертайте на графика и в списък стратегията си – както се прави план на битка.

Всеки проблем има начало и край

Всяко събитие и психологическо настроение има начало и край – това е много важен момент, на който акцентират и консултантите по психологическа астрология. Всичко минава през зараждане, съзряване, пик и отмиране. Когато знаеш, че след известен период от време лошото ще отмине, напрежението се понася по-леко. Това помага и за правилното разпределение на посоката и силата на действие.

Направете първата крачка

Първата крачка е най-трудна, независимо дали става дума за решаване на здравни, личностно-интимни или финансови проблеми. Най-честата причина хората да се страхуват да пристъпят към елиминиране на трудностите е, че изпитват съжаление към себе си. Струва ви се, че вие сте толкова малки и незначителни, а проблемът е толкова голям! Но докато стоите в сферата на умуването и колебанието, въпросите няма да се решат от само себе си. Така че, прекратете със самосъжалението.

Искайте помощ

Поискайте помощ от приятели – компетентен професионален съвет или психологическа подкрепа. Както се казва в поговорката „Сговорна дружина – планина повдига.“.

Разчистете чуждите проблеми около себе си

Винаги се намират хора, които се опитват да живеят на чужд гръб – психологически и физически. „Бийте им дузпата“, разчистете полето около себе си – не може вечно да се грижите за непорасналите си приятели или роднини. Възползвайки се от вас, те играят ролята на енергийни вампири, а сега повече от всякога имате нужда от целия капацитет на силите си. Единственото, което ще ви причинят е, че като тежък камък ще ви теглят към дъното като ви пречат да изплувате на повърхността.

Коментирай