Свободно време

Как да преборим мързела си

Борбата с мързела – безмилостно жестока

13.03.2013г. / 09 37ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Наскоро учените откриха ген, свързан с мързела. Нещо повече, извод, до който стигнаха, е, че не всички хора го притежават. Предава се по наследство. Не е ли научното доказателство за наличието на първичен мързел идеално оправдание за ленивите хора?

Оправдание би било, ако нямахме власт над себе си. Бидейки хомо сапиенс сме достатъчно съзнателни същества, за да можем да боравим с волята си и да контролираме действията си. Борбата с мързела започва, ето план за действие:

Режим на работа

Свързани статии

Предварително направете списък с нещата, които трябва да свършите. Разбира се, не мислете със седмици напред. Ограничете се с работата си за деня или дори тази, която ви предстои в следващите няколко часа. Зачертавайте това, което сте свършили. Можете дори да си купите един млечен шоколад и да се награждавате след всеки приключен етап. Най-общо казано – направете си схема на работата. Раздробявайки задълженията си на по-малки, е по-вероятно да ги доведем до край.

Една степен по-активни

Ако йогата ви доставя удоволствие и вътрешен мир, ако ви кара да се чувствате здрави и пълноценни, то не си позволявайте да останете в тези граници на комфорта си. Потърсете начин да се предизвикате сами. Тичане в парка, танцуване, каране на колело... изпробвайте и нещо ново, нещо, което да ускорява пулса ви и да ви амбицира.

Поемете инициатива

Всички имаме поне един познат, който е от типа хора, които не излизат често, не се забавляват, не изпитват удоволствие от работата си, прекарват повечето си време сами. Ако не познавате такъв човек – дали пък не става въпрос за вас самите? Едно телефонно обаждане не коства никому нищо, затова не чакайте първо вас да потърсят, ами вдигнете слушалката и поемете инициативата по организирането на излизане с ваши приятели или близки.

Хранете се здравословно

Нека си затворим очите за момент и пренебрегнем по-горе препоръчаната шоколадова награда за изпълнените задължения. Здраво тяло – здрав дух! Здрав дух – хилав мързел! Яжте плодове, зеленчуци, храни, които енергизират тялото и го съживяват. Ако и съзнанието ви работи на пълни обороти, задачите ви за деня ще са свършени.

Бъдете изобретателни

Създайте си разнообразие. Разместете мебелите в хола или в спалнята, сменете покривката на масата, пуснете си стари дискове с музика, прочетете стари писма, разгледайте черно-бели албуми. Занимайте се с някакво приложно изкуство, съживете хобитата си, изпълнете си някоя детска мечта. Открийте генератора на стимула ви и вложете в него цялата си енергия. Не се предавайте на мързела без бой!

Коментирай