Свободно време

Общуването ни прави по-интелигентни?

Приятелски разговор за по-успешно представяне пред хора

21.03.2013г. / 13 00ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Бидейки част от обществото, ние сме „задължени“ да общуваме. Има ли общуването друга полза освен обикновеното социализиране за нас? Оказва се, че приятелски разговор дори само в рамките на 10 минути може да има положително въздействие върху работата на човешкия мозък.

Според едно ново изследване на Университета в Мичиган (САЩ), положителното общуване, неангажиращ разговор, дори обикновено запознанство може да повиши способността ни за решаване на проблеми.

Свързани статии

За да стигнат до тези изводи, изследователите наблюдавали въздействието на кратки епизоди на социално общуване върху мозъчната дейност. Недвусмислените резултати сочат, че мозъкът се активизира и решава по-добре задачи, свързани с ръководене, планиране, предвидливост, развиване на стратегии. Като цяло се подобрява способността ни да разсъждаваме.

При разговор с други хора, ние изостряме придобитите социални навици, като самоконтрол, запомняне, способността да внимаваме и да се концентрираме, да бъдем логични и да откликваме.

По-различно стоят нещата обаче, когато разговорът е в не много приятелски тон. Когато в него има нотка на конкуренция, на несъгласие, на противоречие в гледните точки. Изводите сочат, че в такива случаи няма засилване и подобрение в мисловните процеси на участниците. Дори се стига до загуба на способността за концентрация и разсъждение.

Учените твърдят, че има връзка между това да бъдеш интелигентен в общия смисъл на думата и в това да бъдеш социално интелигентен. Придобитите в социалното общуване навици могат да помагат при решаването на въпроси от общ характер, могат да засилят логическите процеси и способността за намиране на изход при решаване на проблеми.

Затова учените съветват: преди важен изпит или презентация, поприказвайте с някой познат съвсем по приятелски и на произволни теми. Това ще помогне в предстоящите ви интелектуални задачи.

Коментирай