Свободно време

Днешните книги – заплаха за психичното здраве

Защо няма щастие в модерната литература

27.03.2013г. / 14 56ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Има ли радост и щастие в литературата? До каква степен книгите ни дават сила и упование? Тези въпроси са в основата на мотивите на учени от Великобритания, които изследвали литературата през XX век. Основното им заключение е, че модерните книги са бедни на емоционалност.

Свързани статии

Учени от Университета в Бристол сравнили съвременната литература с издадената в началото на XX век. Оказало се, че днес литературата е с 14 % по-малко емоционална, в нея по-рядко се срещат думи, които пряко влияят на настроението. Под емоционалност се има предвид не само състоянието на щастие, но и на други емоции, които вълнуват читателя като гняв, отвращение, страх, тъга и учудване, пише Medikforum.

Изследвани са 5 милиона книги, издадени от 1900 до 2000 година. Резултатите показали, че средно в една книга от 1900 година се съдържат 10000 емоционални думи, а в книга от 2000 година – само 877.

Посочват се два „радостни пика“ на книги, в които преобладават радостните чувства и позитивните емоции – след Първата световна война и през 1960 г. След това книгите стават все по-малко „щастливи“. В края на XX век емоционалността е останала в толкова малки количества, че четенето много по-рядко влияе на настроението ни.

В замяна на това читателят среща между страниците параноя и други форми на психическо напрежение. Така че модерните книги могат да засилят различните психически отклонения при не съвсем здравите хора.

Коментирай
Свободно време