Свободно време

Интровертите – интересни хора, за които знаем твърде малко

Интровертът показва повишена мозъчна дейност при обработването на визуална информация за разлика от екстроверта

04.09.2013г. / 17 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Според психологията хората се делят на два основни типа – екстроверти и интроверти. Или казано на по-прост език такива, които са отворени към света и социалните контакти и други, които предпочитат през повечето време самотата за компания. Когато чуете думата интроверт, веднага в съзнанието ви се появява скучен, асоциален човек, затворен в черупката си.

Свързани статии

Истината е, че всеки от вас в определен момент е такъв. Интровертите далеч не са скучни, напротив, те могат да бъдат в пъти по-креативни и иновативни от екстровертите. Въпреки това тази черта на характера им все още остава трудно разбрана от останалите хора. Мислите, че лесно може да ги разпознаете в тълпата?

Вижте кои са най-честите признаци, които издават, че срещу вас седи интроверт, а може би ще откриете такъв и в себе си.

Когато посещава парти или друго социално събитие, интровертът се намира сред хора, но винаги стои някъде сам, встрани и не комуникира с останалите, особено, когато не познава никого. Интровертите предпочитат компания на хора, с които вече се познават.

Интровертите често се чувстват сами, дори когато са сред тълпата.

Те предпочитат дълбоките, философски разговори. Филми, литература и теми за дискусия насочени към любовта, личностното развитие и такива, които провокират мисленето. Мислите и разсъжденията им по различни въпроси са дълбоки и аналитични.

Интровертите много лесно се разсейват, особено когато материята не им е приятна. Те са като малките деца – трудно фокусират и задържат вниманието си. Трябва наистина да се провокира техния интерес, за да скочат дълбоко в процеса.

Интровертите винаги забелязват детайлите за разлика от екстровертите. Проучване показва, че интровертът показва повишена мозъчна дейност при обработването на визуална информация за разлика от екстроверта.

Хората определяни като интроверти имат честа нужда от „презареждане“. То може да се изразява в слушане на музика, разходка из природата или да гледат в безкрайното море.

Голяма част от интровертите са творчески личности, които зареждат мислите си, когато останат сами.

Често те са възприемани като хора, които седят в сянка. Това е погрешно. Интровертът може да бъде много добър оратор и лидер, да изглежда сигурен и стабилен пред аудиторията.

Те избягват места, в които са заобиколени от твърде много хора.

Често за да се срещнат с приятели или да проведат телефонен разговор, интровертите се нуждаят от един вид настройване за това, от достатъчно енергия, с която да посрещнат и положителните емоции.

Друго любопитно проучване, направено от японски учени показва, че интровертите са по-склонни да имат ниско кръвно в сравнение с останалите.

Известни личности определяни като интроверти са Киану Рийвс, Стивън Спилбърг, Дж. К. Роулинг, Айнщайн, Джони Деп, Анджелина Джоли.

Коментирай