Свободно време

Иво Домозетов: Хобито ни извисява духовно

Лесно ли е да се работи с фимо глина?

02.09.2013г. / 09 26ч.
Вергиния Генова
Снимка: Иво Домозетов - личен архив

Снимка: Иво Домозетов - личен архив

Иво Домозетов демонстрира в книжарница „Слънчоглед“ как да си направим бижута от фимо глина. За онези, които не бяха, а искат да се научат да си правят сами бижута, той се съгласи да ни очертае в най-общи линии принципите на работата с тази глина. В Az-jenata.bg може да разгледате и фотогалерия с разказ.

Свързани статии

Лесно ли е да се потопиш в магията на фимо изкуството?

Много – материалът е изключително податлив и „подканящ“, вдъхновението е навсякъде около нас, а в интернет пространството има идеи и напътствия и за начинаещи, и за майстори. Техниките пък са многобройни и могат да наподобят работата с почти всеки друг материал.

Прави ми впечатление, че техниката не е за нетърпеливи нерваци, може би човек трябва да достигне първо хармония със себе си, едва ли не дзен спокойствие, за да има успех с фимо-глина?

Има нещо такова, голяма част от техниките изискват сигурна ръка и са „пипкави“. Но пък съществуват и техники за не толкова сръчни ръце, при които пак се получават добри резултати. А и няма защо да сме нетърпеливи, все пак идеята на хобито е да ни води до някаква вътрешна хармония и да ни извисява духовно. :)

Кажете накратко какви са различните видове фимо-глина, какви са техните специфики и с кой вид трябва да започнат начинаещите?

Основните видове фимо-глина са classic, soft и effect. Fimo classic е с по-твърда консистенция за изключителна стабилност на формата, Fimo soft е мека глина, подходяща дори и за най-малките и начинаещите, тя може да се използва за създаването на по-сложни и детайлни предмети. Fimo effect поставя нови акценти за създаване на зашеметяващи резултати, тя може да се използва за блясък или дори да свети в тъмното, някои напомнят скъпоценни материали и повърхности. От себе си ще добавя, че в горещо време като това препоръчвам по-твърдата глина classic, тъй като меката започва да лепне по ръцете. Fimo effect пък е неповторима с разнообразието си от нестандартни цветове.

Всеки може да види клипчета как се работи с фимо-глина, но споделете основните принципи на работа.

Преди работа глината трябва да се омеси добре, за да стане хомогенна и в нея да няма въздушни джобчета (това би намалило здравината й при изпичане). Трябва да имате под ръка мокри кърпички, с които да изтривате пръстите си между работата с различни цветове, както и да почиствате инструментите си. Добре е да подбирате блокчета с еднаква твърдост – при някои техники използването заедно на по-твърда и по-мека глина може да съсипе резултата.

Поддържайте работното си място чисто – прахта и всякакви дребни частици лесно полепват и зацапват глината. И най-вече не се нервирайте, ако не става изведнъж.

Какви уреди са ви необходими, за да направите бижута от фимо-глина?

Разбира се много зависи от техниката, която сте си харесали. Като цяло ви трябва работна повърхност, гладка и незалепваща (плексигласова или стъклена плоскост са особено подходящи); фурна (НЕ микровълнова) с възможност за фино регулиране на температурата (термостат); точилка или паста-машина (за разточване на листа глина с равномерна дебелина). Също острие – макетно или бръснарско ножче, може и специални остриета за глина с различна големина и твърдост. Игли, куки за плетене, шишчета, инструменти за маникюр, пълнители от химикалки – всичко, което ви е подръка и смятате, че ще свърши работа. Оглеждайте се и за релефни предмети, които могат да ви дадат интересна текстура при отпечатване. Има готови, но може да се огледате из къщата за идеи – дори детските играчки понякога дават интересен релеф, който да превърнем в красиво бижу.

Кои са стъпките, през които трябва да преминете, за да имате едно здраво и красиво бижу?

Първо трябва да имате бегла идея какво ще правите. Ако ще ви помогне, нарисувайте си скица/проект. Помислете кои части може да са чупливи и ако трябва, вградете арматура (например тел) или допълнителен слой глина за подсилване (най-често откъм гърба на бижуто).

Ако елементите за бижуто ще са мъниста, предвидете къде ще минават дупките за кордата/конеца, на която ще ги нанизвате.

Ако се налага, можете да печете изделието на етапи – правите основа и печете, след това слагате орнаменти и пак печете и т. н. За залепване на елементи към вече изпечено изделие е много подходящо течното фимо.

Колкото до красотата – тя е в погледа на твореца. Все пак старайте се да почиствате отпечатъците от пръсти с памуче, напоено в спирт. Заглаждайте добре местата, където сте прилепвали отделни елементи един към друг, за да няма грозни ръбове и дупчици. След изпичане е добре да полирате с шкурки с намаляваща грапавост до постигане на приятен блясък.

Как се пекат изделията, имате ли иновации в тази област?

Готовите изделия се пекат в обикновена фурна при температура 115-130 градуса в продължение на 15-30 мин. (върху опаковката на глината има инструкции) в зависимост от дебелината на изделието (по-обемно и плътно – по-дълго време за печене). За да не изгори външният слой при по-продължително излагане на висока температура, може да си направите „шапчица“ от алуминиево фолио, която да екранира прякото топлинно излъчване от реотаните. Друг полезен трик е да печете бижутата върху тавичка, пълна със сода за хляб. Тя е като меко легло, което няма да позволи деформации при омекването на глината, преди тя да се втвърди за постоянно и не се отпечатва върху повърхността на изделието.

Как да се грижим и съхраняваме този вид бижута?

Добре изпечените бижута и фигурки от фимо са доста здрави, но все пак деликатни. Хубаво е да ги пазим от удари, стискане, изпускане. Дългото потапяне във вода (особено гореща) понякога матира повърхността им, но с вълнено парцалче и крем за ръце, например, би трябвало да върнете блясъка.

Колко живот им давате?

Имам бижута и на 15 години, които нося редовно, някои пък се чупят по-бързо. Това зависи до голяма степен от грижата за тях. Колиетата като правило издържат по-дълго, пръстените и гривните са с по-кратък живот. Фигурки, поставени на подходящо място (далече от деца и от невнимателни ръце с парцал) са с най-голям шанс за дълголетие.

Кои хора си купуват изделия от фимо-глина?

По-нестандартните. Като цяло разбира се дамите са повече, особено що се отнася за бижута. Аз лично обаче имам и доста клиенти мъже – някои купуват за близки жени, други за себе си, но предимно фигурки или бижута с мотиви на черепи или зверове. Децата много се радват на пъстри медальончета и на фигурки на любими герои.

Пожелайте, посъветвайте, кажете нещо на жените?

Полимерната глина е чудесно средство за себеизява. За разлика от други материали (както казах по-горе) с нея могат да се упражняват десетки техники, така че всяка от вас да намери тази, която й доставя най-голямо удоволствие. С творенията си ще можете както да зарадвате близки и познати, така и да си направите подходящо бижу за всеки тоалет, а защо не и да започнете да се занимавате комерсиално – така хобито ви ще се самоиздържа и ще ви носи допълнителни приятни емоции!

Коментирай