Свободно време

Кои са най-четените детски книги за лято 2013?

Кампанията за насърчаване на детското четене „Забавното лятно четене“ продължава!

02.09.2013г. / 13 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Кампанията „Забавното лятно четене“ 2013 продължава с пълна сила! Тазгодишното издание провокира все по-голям интерес, като за по-малко от 3 месеца в онлайн читателския дневник на Az-deteto.bg са се регистрирали над 1500 нови малки читатели!

Всички деца, които са се записали, могат да продължават да отбелязват прочетените книжки, а за децата, които все още нямат регистрация, никога не е късно да си направят.

Свързани статии

Като всяка хубава инициатива обаче, и „Забавното лятно четене“ наближава своя финал за тази година. На 15 септември (неделя) 2013 г. от 12 часа пред книжарница „Гринуич“ в София, на официална церемония ще бъдат обявени резултатите от кампанията и ще разберем кои ще са победителите за най-четящ град, най-четящо училище, най-четящо дете и най-четената книга за лятото.

Надпреварата между градовете и различните училища е много оспорвана, а кой ще бъде крайният победител все още не е ясно. Резултатите в кампанията се променят във всеки момент и шанс да бъде победител има всеки участник. И все пак, сред най-активните градове се открояват София, Русе, Пловдив, Варна, Пазарджик, Гоце Делчев, Смолян и Хасково.

В градовете Смолян, Гоце Делчев, Сопот, Кърджали и Хасково, които „Забавното лятно четене“ посети през май и юни тази година, също се забелязва голяма активност и ентусиазъм за участие в проекта.

Освен грамота за най-четящия град тази година, специална награда ще има и за най-четящото училище и най-четящото дете. Дали Русе ще повтори големия си успех от миналата година, когато стана безусловен победител и в трите категории, предстои да разберем. Коя ще бъде най-четената детска книга за лятото, също е вълнуваща тема.

Дали миналогодишният победител „Мечо Пух“ ще бъде детрониран и коя книга ще заеме мястото му, ще разберем само след 2 седмици. Засега основните претенденти са няколко, включително има и произведения от български автори: стихотворението „Аз съм българче“, приказката „Тримата братя и златната ябълка“, „Патиланско царство“, „Алиса в страната на чудесата“, „Пипи дългото чорапче“, „Котаракът в чизми“ и „Грозното патенце“ са сред най-отбелязваните заглавия.

Засега е ясно едно – надпреварата е сериозна, амбициите са големи, наградите си заслужават, а знанията и емоциите на децата в това забавление са най-важни.

Инициативата „Забавното лятно четне“  печели все по-голяма подкрепа. Наши партньори са ЧЕЗ България, Софарма АД, Уницеф, Министерство на образованието,младежта и науката, Асоциация “Българска книга, Българска библиотечна асоциация, Глобални библиотеки и издателствата Ентусиаст, Сиела, ПАН, БГ Книга, Инфодар и Фют.

Коментирай