Свободно време

"Съжеляваш" ли за случилото се?

И да "съжеляваш", и да не "сажеляваш" – положението е такова

08.09.2013г. / 09 39ч.
Вергиния Генова
Снимка: Shc.hu

Снимка: Shc.hu

Обяснете ми популярността на тази дума в интернет „съжеляваш“. Над черта, под черта, във форуми, къде ли не, все някой съжелява за нещо. И аз вече съжелявам, че съм учила някога правопис, като вече въпросният правопис не пасва на фона на подобни думи.

Та въпросната дума „съжелявам“ в нейните разновидности, според търсачката се среща почти 20 000 пъти. Много от нас сме свикнали да проверяваме дали нещо е вярно, според това дали го има в интернет. Е, по този параграф и съжелявам си е напълно легитимна дума и си живее свой собствен виртуален живот с твърде много почитатели.

Свързани статии

Вече почвам да си мисля – пък да не е станала дублетна форма? Среща се, разбира се и като „сажелявам“… така че, базирайки се само на интернет, човек може доста да се позачуди и позамисли, откъде и как се е вклинила тази дума в българския език.

„Обеснявам ти“ е също любима дума на много хора. Погледнете някъде, където не се е проявявал редактор и ще научите купчина нови думи, коя от коя по-странни, интересни и предизвикващи странни емоции.

Аз вече се замислям как децата, които нямат време да учат правила, да четат книги и да пишат съчинения вземат решение коя дума как да се изпише. Все пак българският език е богат на думи, които могат да се сбъркат.

И да оставим децата с уроците им, но явно много възрастни или въобще не са научили българския правопис, или вече тотално са го забравили – покъртително е да четеш съвети в интернет, високопарни мнения, интелектуални изблици и напъни на един меко казано доста странен български. И се чудиш и се маеш – изведнъж всички ли станаха чуждоезични, че забравиха или просто не научиха българския. Накъде изобщо сме тръгнали и защо изобщо се тупаме в гърдите, че сме българи, като не говорим и не пишем на този език.

Не че на всеки не му се случва да сбърка, а и направо човек се обърква. И дори да си мисли, че знае кое е правилно и кое не – като види грешното многократно по-често написано си казва „Бе, в мен трябва да е грешката.“

Но ако не можем да спазваме простите правописни правила, за какви по-висши правила да говорим. Аз съм възмУтена, с ударение на „у“ – звучи просто съжеляващо и аз да се впиша с нещо в новия правопис и правоговор.

А вие възмущавате ли се от някакви думи, които се използват масово или и вие като мен просто се обърквате? И кои са любимите ви подобни думи?

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Sushto taka i naprimerno, vmesno na primer i primerno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Tari Cat ( преди 10 години )
Дразнеща е повсеместната употреба на "яко", както и на "уникално" за щяло и нещяло. Недопустимо е журналисти и водещи по ТВ да казват "ходимЕ", "кажемЕ", "вземемЕ" и пр. За медиЙ и фобиЙ не ми се споменава - едва ли вече не си актуален, ако не пишеш така в мн. ч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 1 rate down comment
*** ( преди 10 години )
А какво да кажем за правоговора? От всички медии особени младите репортерки ни заливат с бисери като малку, многу, високу, идруги подобни. Масово е и потъмняването на А до Ъ или ства нещу тъкова, коету и компютъра *** путчертава кату грешкъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 3 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
da i az pomislih che se pishe syjalqvam ,no e postavenov kavichki...sluchva se da se posgreshi ama....:x(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Плашиклечков ( преди 10 години )
Много се кефя, когато видя, по- скоро чета текстове, в които преобладава употребата на буквичките "и" и "и С краткА". Писмената употреба на тези две различни буквички от българската азбука до такава степен е опорочена в последно време, че аз наистина започвам да си мисля, дали не съм пропуснал някакви нови правописни правила. Моля, обърнете внимание и ще се натъкнете на уникални случаи и въпиюща неграмотност. А някой тук ми говори за запетайки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
0 rate up comment 4 rate down comment
светла ( преди 10 години )
възмущаваме се, да - най-вече от това, че към 10 запетайки в дълбокомъдрия ви текст липсват; и от твърдението ви, че децата нямали време да учат правилата на езика - а времето в часовете по български език за какво е предвидено, за чатене ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
В. ( преди 10 години )
Здраве и красота