Свободно време

Блага, добра поезия

„Инфлация на чувствата“ и „Храна за върколаци“ – Добромир Славчев

12.10.2013г. / 11 00ч.
Аз жената
Блага, добра поезия

„В разстояние на само четири месеца, Добромир Славчев заяви себе си като автор в две поетични книги с любовна лирика – „Инфлация на чувствата“ и „Храна за върколаци“... Метафорични, драматични и въздействащи, стиховете на Добромир Славчев носят съзнание за традициите на българската поезия и се позовават на класическата рима... Микрокосмосът и макрокосмосът се сблъскват в поетически взрив... Съприкосновението с нещо толкова истинско и толкова изстрадано първо стъписва, а после грабва читателя... От тях лъха оригиналност, примесена с виталността на българския фолклор и философията на хайку. В лириката му има живопис, има драматургия, любов и обещание за вечност...“

С тези думи Виолета Тончева анонсира творчеството на Добромир Славчев по време на представянето на втората му книга.

Актьорът Вели Чаушев казва следното за това:

„Това за мен е блага, добра поезия. Такава, каквато е призвана да бъде истинска добра поезия... Поезията има своите върхове, но ако ги няма отстъпите към тези върхове, самите те биха седели оголени. Добромир е от тези, които вървят към върха...“

Публикувани със знака на издателство „Сиела“, 2013, двете стихосбирки бяха представени с успех във Варна. В премиерата на „Инфлация на чувствата“ през май редакторът Димитър Милов говори за несъмненият талант на Добромир Славчев, а актьорите Мая Новоселска и Вели Чаушев поднесоха избрани стихове. Интерес предизвика и срещата на публиката с „Храна за върколаци“ състояла се в началото на септември в рамките на тазгодишното издание на Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“, със специалното участие на актьорите Вели Чаушев и Джоко Росич.

„И двете книги са белязани с Любов – любовта с голямо „Л“, както споменава отново Виолета Тончева, сякаш в подкрепа на думите на поета Димитър Милов споделени за стиховете на автора:

„Лириката на Добромир Славчев въздейства със своята изключителна чистота и нежност... Нейното слънце разтопява снега, натрупан понякога на преспи в душата, за да потече в живителен порой. Неговата поезия носи мирис на живот. В нея има обич и болка, разочарование и любов... В творбите му има вик за близост и взаймност... Стиховете му заживяват с неговия сърдечен ритъм... И ни правят съпричастни. А това вече е знак за истинска поезия...“

Поетичните миниатюри на Добромир Славчев нямат заглавия, те разказват различни сюжети, изстрадват по различен начин любовта, за да завършат с поанта.

( Из„Инфлация на чувствата“)

* * *

Те чувствата към теб са без предели,

съдбата бе към мен доволно зла

и дните ми отдавна са се спрели,

облякоха се в сребърна мъгла.

И днес съм заприличал на отшелник,

прокудил се във свойта неизбежност,

и нося белези от всеки с тебе делник,

само че са всичките от нежност.

(Из„Храна за върколаци“)

* * *

Сънувах те

със червени обувки,

да не би в кръв да си газила?

И те обсипах

в съня си с целувки,

преди утрото да е полазило.

Поне Господ да ми прости,

ако все пак

си тръгна без време,

а тези шарки

с цветята по роклята ти

да знаеш... че са от мене!

Заповядайте на представянето на стихосбирките. Стиховете четат Вели Чаушев и Димитър Милов.
13 октомври 2013 – 18.30 часа ( неделя ) в Studio 5 – НДК – София, вх. А 3
Входът е свободен.

„Инфлация на чувствата“
Обем: 144 стр.
Корична цена: 10 лв.

„Храна за върколаци“
Обем: 100 стр.
Корична цена: 10 лв.

Прочетете още:

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Благовеста ( преди 8 години )
Думите се леят от душата. Една възвишена поезия винаги ти дава щастие, не само за миг, а за вечни времена ! Хвала на душата, която носите и разкривате пред читателите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Дарина ( преди 10 години )
4 rate up comment 0 rate down comment
Павлина Николова ( преди 10 години )
Нямам представа от колко време насам не съм чела толкова хубава и истинска поезия. Имам първата книга на този автор, ще си купя и втората му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време