Свободно време

Лъжем повече вечер и по-малко сутрин

Защо?

07.11.2013г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Казват, че човек на ден лъже поне по 2 пъти. Дали е така или числото е по-голямо? По-интересно е, че хората са склонни да излъжат, да проявяват неетично отношение или да извършат престъпление в по-късните часове на деня, отколкото в сутрешните.

Според изследване публикувано в Psychological Science хората имат по-голям самоконтрол в сутрешните часове. Етичното поведение обаче намалява с напредването на деня. Според учените от Харвард това се дължи на липсата на почивка, вземането на многократни решения, стрес или други причини.

От предишни изследвания учените са установили, че недостатъчната почивка, заедно с останалите събития, които се случват през деня в живота на всеки, могат да бъдат причина за нечестното поведение в късните часове на деня. Изследователите са направили няколко теста с групи студенти.

Свързани статии

За единия експеримент те е трябвало да посочат в коя част на монитора на компютъра има повече точки. Студентите предварително са знаели, че ако посочат дясната страна като верен отговор ще бъдат много по-добре платени, отколкото, ако посочат за верен отговор лявата страна. Тестът показва, че групата, която е участвала в експеримента в сутрешните часове лъже по-малко за разлика от групата във вечерния експеримент.

Според учените моралното поведение зависи и от това колко етични и морални са хората в началото на деня. Хората, които имат по-висока морална неангажираност са по-склонни да мамят не само следобед, но и в сутрешните часове. Времето на деня е от ключово значение за морално поведение. Това трябва да ви направи по-бдителни, когато се налага да закупувате нещо или да водите бизнес преговори в следобедните и вечерните часове.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
li239 ( преди 10 години )
Свободно време