Свободно време

Едни от най-добрите региони с прекрасни вина в света

Венето, Италия

21.11.2013г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За тези, които обичат да пътуват и обичат да опитват хубави вина са следващите няколко предложения за дестинации, които да посетите. Невероятна природа, различни сортове грозде и ароматни, плътни и разнообразни вкусове вина.

Мендоса, Аржентина

Това красиво място се намира в източната част на Аржентина в подножието на Андите. Тук се произвеждат две трети от виното в цялата страна. Ако имате път натам, опитайте Темпранийо, Каберне Совиньон. Едни от най-добрите вина произхождат от райони с висока надморска височина.

Риоха, Испания

Ла Риоха е северна испанска провинция, която има три отделни подрегиона – Риоха Алта, Риоха Баха и Риоха Алавеса. Тук се отглежда едно от най-висококачествените сортове грозде. Темпранийо е сорт, който вирее на глина и варовикови почви. Повечето Риоха вина са червени или розе, но също така се произвеждат и бели вина от сортовете Виура и Малвасия.

Мозел, Германия

Това е един от най-големите лозаро-винарски региони в Германия. Виното от този регион е с висока киселинност и ниско съдържание на алкохол – между 6 и 9 %.

Бароса Вали, Южна Австралия

Бароса Вали е един от най-старите винени райони на Австралия. Основан от немски заселници. Основните сортове грозде са Шираз, Гренаш, Каберне Совиньон, Ризлинг, Шардоне. Топлият климат и високите температури раждат грозде с ниска киселинност и високи нива на алкохол от ферментацията на захари.

Бордо, Франция

Бордо се намира в югозападната част на Франция. Регионът е известен с червените си вина. Тук отлежават едни от най-добрите. Някои от тях, които са реколта от 1982 година достигат цена от 5000 долара за бутилка.

Свързани статии

Венето, Италия

Това е един от основните региони за отглеждане на лозя и производство на вино в Италия, чийто най-голям град е Венеция. Едни от най-известните сортове са Гаргарена, Пино бианко, Просеко, Шардоне, Мерсло и други.

Шампан, Франция

Шампан се намира в североизточната част на Франция и е единственото място в света, където се произвежда пенливото вино със същото име. Три сорта грозде се отглеждат в региона Пино Ноар, Мойниер и Шардоне.

Колчагуа Валей, Чили

Тези плодородни земи в южноамериканската страна позволяват да се отглеждат различни сортове грозде. В този регион се произвеждат Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Карменер.

Снимки: Sxc.hu

Коментирай