Свободно време

Какви сте в очите на колегите си?

Задавали ли сте си тези въпроси?

04.12.2013г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Замисляли ли сте се дали дразните колегите си? Много от хората дори не подозират каквидосадни навици имат и с какво вбесяват околните. 

Ето няколко въпроса, на които да си отговорите, за да разберете какви сте в очите на колегите:

Зарязвате ли работата си в последната минута?

Винаги има неща, които изскачат в последната минута - проекти, задачи, но не чакайте до последно. Това би могло да ви направи да изглеждате неорганизирани и ненадеждни в очите на колегите ви.

Дрънкате ли прекалено, когато колегите ви са затрупани от работа? Вие може и да сте си свършили задачките за деня, но това не означава, че се отнася за всички! Бърборенето ви може да бъде побъркващо за човек, който гони краен срок, например. Оглеждайте се за знаци, които да ви подскажат, че е време да млъкнете!

Пренасяте ли личния си живот на работното място?

Добре е да има известни граници между двата свята. Прекаленото споделяне, особено на драматични свади с любимия или протяжни обяснения за проблемите със свекървата, могат да накарат недотам близките ви колеги да се чувстват неудобно. Помислете си дали сте достатъчно тактични в това отношение. 

Свързани статии

Негативни ли сте?

Внимавайте с постоянното мърморене да не се превърнете в сърдиткото на офиса. Изтъкването на недостатъците на околните невинаги прави така, че да изпъкнете вие.   

Говорите ли зад гърба на колегите си?

Най-голямата грешка, която можете да направите е да злословите срещу своите колеги, вместо да им кажете каквото имате за казване в прав текст. Още по-лошо става ако обекта на вашата критика разбере за „неприятния шум“ зад гърба си. На негово място как бихте се почувствали? Винаги е по-добре неприятните теми да се обсъждат, за да може и двете страни да си дадат сметка какво в поведението си е добре да променят. 

Прекъсвате ли внезапно чужди разговори?

Изключително неприятно! Колкото и да не ви се вярва – на работното място има и лични разговори! Тактичността е важна добродетел в офиса. Гледайте да не ви се превърне в навик.

Мързеливи ли сте?

Ако вместо да изпълнявате поетите ангажименти на работното място се занимавате с игрички на компютъра или планирате свободното си време най-демонстративно, то със сигурност очаквайте негативно отношение от колегите си! Това ще отслаби доверието им във вас не само в краткосрочен план, но би могло да откаже мениджърите ви да ви възлагат сериозни задачи и да сведе потенциала ви до минимум. 

Отговорихте ли си на тези въпроси? А ще преосмислите ли поведението си? 

Коментирай