Свободно време

Мисъл на деня

Дневна доза вдъхновение

08.01.2014г. / 10 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„Човек е най-малко себе си, когато говори от свое име. Дайте му маска и той ще ви каже истината“ – Оскар Уайлд

Оскар Уайлд е роден на 16 октомври 1854 година в Дъблин, Ирландия. Израства в добро семейство. Баща му е виден хирург и пише книги за археология, както и поезия. Оскар Уайлд едва девет годишен получава своите първи познания по френски и немски език от частни учители, които му преподават.

Завършва колежа „Тринити“, а след това постъпва и в университета в Оксфорд, където изучава философия и класическа литература. Освен с интелекта и интересите си, той става известен в обществото и с екстравагантния си начин на обличане. Животът му се развива динамично, пътува много.

Свързани статии

В Англия и САЩ чете лекции по мода, изкуство и дизайн. Пътува из Франция и работи като редактор в списанието „Женски свят“. През 1881 година издава своя първи сборник „Стихотворения“, а през 1884 година се жени и скоро след това става и баща. Световна известност на писател с нестандартно мислене придобива през 1890 година, когато от печат излиза романът му „Портретът на Дориан Грей“.

Освен със своята ексцентричност, Оскар Уайлд става известен и със своята хомосексуална ориентация. През творческия си период той не само преподава, но пише романи, пиеси и есета. Умира през 1900 година в Париж в бедност и мизерия. И до днес той е приеман за един от най-забележителните поети, писатели и драматурзи.

Коментирай