Свободно време

Сигурни знаци, че работите за грешния лидер

Грешният лидер налага остарели правила

19.05.2014г. / 15 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В една работна среда винаги има шеф и подчинени. Успехът зависи най-много от лидера. За да си добър лидер, трябва да притежаваш редица качества, които да продължаваш да развиваш във времето. Да си от добрите винаги е по-трудно, може би затова все по-често срещаме образа на грешния лидер.

Споделяме няколко сигурни знака, които да бъдат вашата сигнална светлина, че работите за грешния лидер.

Вашият лидер винаги е негативно настроен

Всеки работен ден за вас започва с негативно посрещане на работното място. Въпроси от рода на „Как сте“, поздрави за добро утро и усмивката не са част от ежедневието на негативния шеф.

Денят ви започва не с обзор на изминалия ден, постиженията на екипа, а с акцентиране върху неуспехите. Ако сте сгрешили, ще бъдете наказани сурово няколко пъти и чак след това може да преминете към служебните си задължения. Но как бихте могли? Мотивацията ви е срината!

Постоянно сте критикувани

Критиката поднесена по подходящ начин може да бъде градивна. Един добре работещ отбор трябва да умее да се възползва от нея, за да подобри начина на работа.

Но погрешният лидер няма да намери точните думи и те вместо да звучат като градивна критика, по-скоро ще обидят вашата интелигентност, квалификация и професионално изпълнение.

Никога не ви благодари

Да благодариш на някого за това, че ти е донесъл кафе, че е задържал входната врата или на своя екип за добрата работа и старание е признак не само на възпитание, но и е част от качествата на добрия лидер.

Ако този, който стои над вас в служебната йерархия не познава силата на благодарността, със сигурност не е вашият лидер.

Грешният лидер налага остарели правила

Той никога не мисли стъпка напред. Правилата на работа са жестоки, често нарушават вашите човешки права. Нещо повече, грешният лидер мисли демоде. За него, ако персоналът му се смее означава, че не работи.

За грешния лидер думи като забавление, креативно мислене, креативна среда, стимулиране на персонала не съществуват. Той живее все още в миналия век със стари убеждения.

Нямате свобода

Свобода означава да имате достатъчно дълга обедна почивка. Да ви се осигури място за отдих. Да се разрешава в почивката да имате достъп до социалните мрежи. Да има на работното място някакви идеи за социални игри, които да ви отвличат макар и за кратко от напрегнатия работен ден.

Това разтоварва, презарежда и вие работите с желание. Вероятно тези неща ви се струват по-скоро условия на нормалната работна среда. Така е. Но в много фирми у нас все още липсват, а заедно с тях липсва и свободата.

От друга страна вие нямате право да развивате вашите идеи в проекти, защото никога не са достатъчно добри за вашия шеф. Така ограничавайки ви в рамка, той потъпква мотивацията ви, вашето развитие и потенциал.

Свързани статии

Грешният лидер не инвестира във вас

Когато се срещате за интервю, той ще има много изисквания, за да ви наеме, но няма да предложи нищо кой знае какво. Искате да посещавате образователни семинари, езикови курсове, фирмата да влага във вас, за да бъдете още по-добри? При грешния лидер това няма как да стане.

Не умее да взима решения или поне не правилните

Вие сте като в армията. Строги правила, никаква свобода, незачитане на мнения и идеи. Но щом настъпи кризисна ситуация, не лидерът, а вие трябва да вземете решението. Ако е грешно, вината ще бъде ваша, разбира се.

Постоянно ви игнорират

Колкото и странно да звучи, има организации, в които винаги има някой, който изпъква със своите качества и интелект. Грешният лидер не дава възможността на такива хора да развият своите възможности.

Снимка: photl

Коментирай