Свободно време

Притча за кафето

Желанията винаги имат цена, която заплащаме

01.07.2014г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки от нас е мечтател. Мечтаем поне по веднъж на ден. Искаме нашите мечти за кариера, професионално издигане, финансово стабилен живот и т. н. да се осъществят. Но забравяме, че желанията винаги имат цена, която ние заплащаме.

За тези от вас, които имат големи мечти е следващата поучителна история. Вземете най-важното за себе си от тази история и не спирайте да вървите към своите цели.

В един хубав ден група вече завършили студенти решили да отидат на гости на своя стар професор. Той ги посрещнал, гостите се настанили. Всеки започнал да се оплаква от стреса и многобройните трудности на живота.

Професорът предложил на своите гости кафе. Сложил на масата голяма кана с кафе, както и чаши. Чашите били различни. Имало порцеланови, стъклени, пластмасови, кристални и съвсем обикновени.

Когато всички гости си сипали кафе, професорът им казал:

– Ако забелязахте, всеки един от вас си избра скъпа и красива чаша, в която да си сипе кафе. Избрахте хубавите чаши, а обикновените останаха непокътнати. Всеки иска да има най-добро за себе си, което е съвсем нормално.

– Но вашите желания са източник и на вашите проблеми. Чашата, която сте избрали, няма да промени вкуса на кафето, защото това, което искахте вие е кафе, а не чаша.

Свързани статии

А сега помислете: Животът, това е кафето. Работата, парите, длъжността, която заемате в компанията, обществото, от което сте част, това са чашите. Те са просто едни инструменти, с които поддържате живота си.

– Видът чаша, който имате, не променя и не определя качеството на живота. Понякога, като се концентрирате само върху чашата, забравяте да се насладите на вкуса на кафето. Ето защо, насладете се на кафето.

Снимки: thinkstock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
веси ( преди 9 години )
За мен не е точно така. Ако нямаш "Работата, парите, длъжността, която заемате в компанията"-тоест чашата, в какво ще се сипеш кафето и върви му се наслаждавай после :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар