Повечето от нас се мръщят на лошото време, когато дойде есента. Увиваме се с палта и шалове, покриваме се с чадъри заради есенния дъжд и си гледаме в краката, докато вървим бързо по улицата, мъчейки се да стигнем по-бързо.

А така не обръщаме внимание на красотата на есента. Тя е един от най-красиво обагрените сезони! В случай, че има някой, който не е забелязал все още – дърветата променят цвета си по особено изящен начин, преливайки от зелено в най-различни цветове – жълто, оранжево, червено, кафяво.

С лятото не свършва светът! Както през лятото разнообразието от цветове е в разгара си, така е и през есента. Тя продължава щафетата като просто преминава в друга палитра. Пък и есенните плодове и зеленчуци са не по-малко цветни!

Хлорофилът, зеленото багрило в растенията, през есента постепенно се разпада и отмира. Той произвежда енергия за растенията, чието ниво постепенно спада през есента. Това ни дава възможност да се насладим на много други прекрасни цветове, в които листата могат да съществуват.

Снимки: istock