Свободно време

Интересни факти за Хенри VIII

Бил е талантлив музикант и композитор

03.11.2014г. / 17 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Обичате ли да гледате исторически филми, в които се разказва за крале, минали епохи, войни, дворци, принцеси? Ако всичко това ви допада, следващите редове ще ви разкрият няколко интересни факти за един от английските крале – Хенри VIII, който е от династията на Тюдорите.

Кралят е роден през 1491 година в Гринуич, Англия. На кралският стол се възкачва през 1509 година. Вижте още няколко любопитни неща за него.

Знаел имената на всички слуги

За кралете по онова време било нормално да не знаят имената на подчинените си. Те се отнасяли грубо с поданиците, но не и Хенри VIII. Той знаел имената на всичките си слуги. Когато някой заслужавал наказание, винаги знаел, кой е виновник, но и никога не забравял тези от подчинените си, които заслужавали награда.

Страхувал се е много от чумата

През 16 век чумата взима милиони жертви. Ако всеки друг се страхувал от Черната смърт, то Хенри VIII бил в пъти по-изплашен от поданиците си. Когато чумата върлува, кралят прекарва дълъг период от време в изолация от външния свят, за да се запази здрав.

Бил е страстен колекционер

Хенри VIII е имал много и различни колекции. Обожавал гоблените и се смята, че е имал една от най-големите колекции, които някога са съществували. Както всеки крал по онова време, той притежавал голяма колекция от имоти и казват, че притежавал и хиляди пушки.

Не е бил добър финансист

Когато започва царуването на Хенри VIII в хазната на Англия имало много средства. За съжаление по време на своето управление, той взима редица лоши финансови решения и умира като крал, но с празна хазна.

Приготвял сам част от лекарствата си

За Хенри VIII е известно, че рядко се допитвал до съветите на дворцовите лекари. Бил много независим и се смята, че е страдал от сифилис и диабет. За голяма част от своите страдания той успял да създаде лекове, които записал. Неговите ценни записки се трупали във времето. Днес лечебната книга на Хенри VIII е изложена в Британския музей.

Бил е талантлив музикант и композитор

Музиката е била част от живота на дворцовите особи през 16 век. Освен добър слушател и ценител на хубава музика, Хенри VIII умеел да композира. В музикалната си колекция, той притежавал флейти, гайди, клавесини и други. Смята се, че английската народна песен „Greensleeves“ е създадена именно от краля, като любовна балада към една от избраниците му Ан Болейн.

Свързани статии

Бил е добър писател

Хенри VIII бил много добре образован, говорел няколко езика и имал много таланти, единият от които бил писането. Написва книга, която се издавала в цяла Европа със заглавието „В защита на седемте тайнства“. Заради тази книга папа Лъв X удостоява Хенри VIII с титлата „Защитник на вярата“. Но не след дълго възгледите на краля, свързани с религията се променят.

Обичал е живота и жените

Хенри VIII обичал да ловува, да играе на зарове и хазартни игри. Имал невероятна харизма и почти нямало дама в двора, която да не е била прелъстена от неговото излъчване. Славел се с многото си любовници и шестте си съпруги, една от които е съпругата на неговия по-голям починал брат Хенри, Катерина Арагонска.

Снимка: Thinkstock

Коментирай