Свободно време

Веганство vs. Вегетарианство - част 2

08.08.2006г. / 09 57ч.
Аз жената
Веганство vs. Вегетарианство - част 2

Трето, за нещата които веганите пропускат, а понякога и съвсем честно забравят да ви кажат.

В печатните материали, които пропагандират веганския начин на живот, много се говори за това, как веганите опазват околната среда, спестявайки вода и енергия и охранявайки животните, а дори понякога и растенията, за предимствата от здравословна гледна точка и моралните въпроси, свързани с малтретирането и избиването на животни.

Малко обаче се говори за предпазните мерки, които се налага да се вземат при преминаването към веганството. Многократно са ни обяснявали, че растенията съдържат всички необходими за развитието и живота на човек вещества, и че нерастителната храна с нищо не е по-добра от растителната. Тук обаче има някои изключения. Като витамин D например. Но него можем да си набавим и докато се печем на плажа, това не е проблем. Някои имат проблеми с фолиевата киселина и желязото, но те също се получават в напълно достатъчни количества от ядките и зелените растения. За белтъчините отдавна мисля е ясно, че е почти невъзможно да са недостатъчни.

Има обаче и по-сериозни неща. Като въпросът за витамин B12. Той се произвежда от бактерии, и нито растенията, нито животните не могат да го синтезират. При това обаче той се съдържа в месните и млечните продукти, но негово съдържание не е доказано в нито едно растение. Има твърдения, че е открит в някои видове водорасли, алое, ядки и други, но нито едно не е доказано като сигурен източник на B12. А този витамин е доста по-различен от останалите. Той е необходим на организма в изключително малки количества, но недостигът му може да доведе до много сериозни последствия. Той отговаря за усвояването на белтъчините и някои други процеси в организма, като недостигът се изразява в нарушено храносмилане, понякога сух език, диария, дори анемия и депресионни състояния. Тези симптоми са обратими и изчезват при възстановяване на необходимото ниво на витамина. Интересен е фактът, че в някои вътрешни органи се складира запас от витамин B12 за няколко години напред, така че дълго след промяна в диетата човек може да не установи липсата му. Тези запаси се изтощават по-бързо при повишена консумация на алкохол и кафе, при пушачи, при силни физически натоварвания и при приемане на естроген-съдържащи препарати. При веганите има и друг важен аспект, който трябва да се има предвид при грижата за здравето: кръвните тестове не са сигурен показател за наличието на витамин B12 в организма, тъй като има вещества, имитиращи действието му, които обаче не могат изцяло да го заменят, а и откриването му в кръвта много зависи от часа на последното хранене, индивидуалния метаболизъм и други фактори. Витамин B12 се усвоява в пъти по-бавно от останалите витамини, като предозирането му може да доведе до повишена нервна активност, но обикновено няма сериозни последствия, а излишните количества се изхвърлят от организма или се усвояват като резервни. След всички плашещи факти, изброени дотук, ето и източниците: за съжаление, както беше споменато по-горе, той не се съдържа в никое растение, но много от таблетките комбинирани витамини обикновено включват и B12. Важно: при вегетарианците проблеми обикновено няма, понеже B12 се съдържа в напълно достатъчно количество в яйцата и млечните продукти. При хора, консумиращи месни продукти, също може да се наблюдава недостиг на B12, при усилена физическа активност и различни здравословни нарушения. Друг източник на B12 могат да бъдат храни, съдържащи бактерии, като хлебната и бирената мая, но те не трябва да се подлагат на термична обработка, защото стават вредни, а и нагряването разрушава B12. Това означава, че хлябът не може да снабди организма с витамин B12, но маята, добавена в чист вид към ястия и салати може. Вкусът й може да се стори на някои неприятен, но необходимото количество е само приблизително 1 кафена лъжичка и тя винаги може да се смеси със сосове, веганска майонеза, соеви продукти, маргарин и др., и става почти незабележима.

Четвърто, за производителите на храни и аксесоари.

На кого все пак е изгодно да има повече вегани? Първо, на някои организации, които наистина целят да защитават животните и да опазват околната среда. Второ, на някои фирми, които осъзнават, че веганската храна, аксесоари, дрехи и козметика, са една сравнително тясна пазарна ниша с ограничено търсене, където обаче предлагането далеч не е пределно голямо, а и цените позволяват доста голямо разтягане и съответно, печалба, под лозунга на доброто, етиката и здравето. Освен това има и такива хора като мен, които просто смятат, че това е правилния път, и искат да го покажат на другите, без това задължително да означава убеждаване и агитиране. Макар че тези методи също се прилагат:).

Пето, какво е да бъдеш веган в България.

В България е малко по-сложно, отколкото в западноевропейските страни. Тук например няма соев сладолед, остава ти да търсиш фрапета и плодови сладоледи без мляко, които са по 1-2 вида от всяка фирма, като трябва да прочетеш внимателно ингредиентите, да не би да са им сложили желатин /той не е подходящ даже за вегетарианци/. Соевите продукти по магазините са няколко вида. 1. Местно производство, на добри цени и доста вкусни НО с неизвестен произход на съставките, т.е. има голяма вероятност да са от ГМО. А последните вече официално са признати за опасни за здравето. Всеки сам решава дали да поеме риска. 2. Вносни, обикновено няколко пъти по-скъпи, често доказано без ГМО, в повечето случаи на общо взето допустими цени, особено ако става дума за неща, които така или иначе не ядем често или за особени случаи. 3. Вносни, доста скъпи, които като цяло няма смисъл да се купуват, просто цените са прекалено високи и винаги има алтернатива. За случаите, когато все пак ви е ужасно любопитно на какво приличат соеви кренвирши в доматен сос от Англия и тъкмо сте получили заплата. Качеството обикновено е на ниво, но проверявайте срока на годност – има вероятност да чакат по рафтовете от доста дълго време. Иначе по магазините се намират доста “вегански” продукти, но се налага винаги внимателно инспектиране на опаковките, защото в оцветителя (!) на чипса може да има лактоза, а в бонбоните на Харибо винаги слагат желатин. Също така не е сигурно, че ако веднъж сте си купили шоколад без мляко на една фирма, до следващия път той няма да е променен и вече да съдържа някакъв млечен продукт, било то краве масло или суроватка. Това се случва, производителите променят рецептите без да променят съществено опаковката, добре че в повечето случаи все пак отразяват промяната в списъка със съставки. Разбира се, както споменах, разнообразието не е голямо, вафлите и бонбоните без всякакви съставки от животински произход са само по 3-4 вида, шоколад се намира, и то в доста разновидности, но не навсякъде, половината чипсове и гризки също са подходящи. Интересно е, че майонезата, която традиционно се прави от яйца и олио, вече до 70% от случаите е веганска, четете опаковките. Вече в състава фигурират неща като “растителен белтък” и подобни, подплатени разбира се със стабилизатори, но все пак – в колко храни вече няма изкуствени добавки. Като алтернатива има и соева майонеза на родната марка “Квирест”, а също така и още няколко местни дребни производители, които са насочили усилията си в тази посока. Като цяло извода е – научете се да си готвите сами, така разнообразието е по-голямо и можете да направите това, което ви харесва най-много.

Аз лично от доста време пазарувам почти изключително в супермаркети, където мога да разгледам всичко отблизо и да проверя ингредиентите, а и асортимента е по-голям, съответно и вероятността да намеря нещо подходящо за моето меню. При разглеждането на опаковките също трябва да се имат предвид някои факти. Съставките, обозначени с буквата Е и номер /Е-добавките/ не винаги са точно синтетични. Понякога това са конкретни химични съставки, много от които с животински произход. За тях е полезно да се търси допълнителна информация и да се знае какво точно означават най-разпространените от тях. Подробно описание има на сайта на Wikipedia, (link: http://en.wikipedia.org/wiki/E_number), откъдето можете да си съставите списък с “опасните” Е-добавки, които трябва да се избягват, и да проверявате съдържанието на продуктите, когато това е нужно. В един магазин това може да изглежда малко смешно и нелепо, но, честно казано, поне веднъж си спомням, че съм вадила списъка и съм проверявала, и никой нищо не ми каза, така че, какво от това.

Хапването навън също крие някои подводни камъни, като например вероятността в менюто да не пише, че върху задушените ви зеленчуци ще сложат и парче масло – краве масло! Сигурния ход е пържени картофи без сирене /изрично/ и зелева салата, но те бързо омръзват, веганска пица много трудно може да си изпросите но не е невъзможно, с малко усилие. Някои ресторанти предлагат специализирани вегетариански блюда, които често се оказват подходящи и за вегани, но преди да си поръчате нещо, прочетете все пак много внимателно съставките, в повечето менюта ги пише.

Ех, понякога има кой да се сети и за такива капризни хора с особени изисквания към храната като нас, веганите. А ако ви дразни миризмата на цаца от съседната маса, стойте си вкъщи:).

Веганство vs. Вегетарианство – част 1

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
AMiD ( преди 10 години )
До Цветелина: "Как да разгранича кои от Е-тата са много вредни и кои не чак толкова, като са хиляди? Вече почти не виждам опакован в пластмаса продукт, който да няма поне 1 Е :) " Просто пазарувайте от био магазини и от щандовете за био продукти в големите хранителни вериги. Аз го правя от години и като се има предвид, че не съм "особено богата", се справям доста добре. Дългите години на веганство и полусуровоядство са ме наградили с чудесно здраве и качествен живот. Ако не пушите, не пиете алкохол, кафе, газирани безалкохолни напитки, "натурални" сокове в кутии; не се храните с опакованите мазни и сладки отрови; четете внимателно етикетите на храните, които купувате от обикновените супер маркети и т.н., ще имате достатъчно средства да си осигурявате качествена храна. Всичко е въпрос на организация и приоритети. В днешно време е толкова лесно да си веган. Неинформираността и предразсъдъците на обществото преди двайсетина години, утежняваха живота на хората, избрали да се отнасят с грижа както към себе си, така и към целия свят. Бъдете здрави! P.S. Относно кобаламина. Информирайте се много детайлно и търсете информация най-вече от професионални нутриционисти (най-добре да са суровоядци). И не поставяйте под съмнение здравето на веганите, които не вземат добавки. Хранете се основно със сурова храна (80% от дневното меню). Поддържайте храносмилателния си тракат в отлично състояние и не се притеснявайте за никакви липси. Природата си знае работата. Просто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Цветелина ( преди 11 години )
И двете части на статията са изключително точни, ясни, увлекателни и информиращи! Сърдечно благодаря на авторката и се радвам, че ги прочетох. Само искам да попитам: Как да разгранича кои от Е-тата са много вредни и кои не чак толкова, като са хиляди? Вече почти не виждам опакован в пластмаса продукт, който да няма поне 1 Е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Моника ( преди 11 години )
Надежден източник на Витамин Б12 са хранителните добавки. Произвежда се от бактерии и в дебелото черво, но се всмуква в тънкото. Затова понже не можем да си изяждаме .... както правят често животните трябва да го приемем като добавка. В това няма нищо страшно. Аз си вземам Б12 от фитнес магазините за добавки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Елизабет ( преди 11 години )
Благодаря за страхотната статия, много е полезна, аз искам да попитам една кафена лъжичка мая колко често трябва да се приема, за да се осигури необходимото количество B12?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Сесил ( преди 11 години )
В бирената мая има достатъчно витамини както и б12. мога да ви кажа че съм веган от 3 години и от както станах такъв не съм боледувал !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
VALERI ( преди 11 години )
МНОГО МИ ДОПАДНАЙХА КОМЕНТАРИТЕ.ОТ ТРИ МЕСЕЦА НЕ КОНСУМИРАМ МЕСО И СЕ ЧУСТВАМ МНОГО ДОБРЕ.НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЕВРЕДНО УПОТРЕБАТА НА АЛКОХОЛ ДАЖЕ И В МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Рада ( преди 11 години )
Отказах месото преди известно време. Сега отказвам и останалите продукти от животински произход... малко по-малко. Много благодаря за статията, страшно полезна ми се видя. А някой знае ли дали се продават готварски книги за вегани? Най-верноятно, но ще се радвам на препоръки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Екатерина ( преди 11 години )
Забравих да добавя отговор към въпроса на госпожа Росенова за витамин В12. Ето малко информация: Витамин В12 е необходим за поддържане на нормалното кръвообразуване в човешкото тяло. Той предпазва от анемия. При недоимък на витамин В12 се потиска синтеза на ДНК и се развива макроцитна анемия, известна като пернициозна (злокачествена) анемия. Названието на заболяването е от времето преди откриване на причината за него и на възможността за лечение с витамин В12.Тогава този вид анемия е била нелечима. Обикновено анемията се съчетава с нарушения в дейността на нервната система поради участието на производни на кобаламина в метаболизма на мастните киселини и миелинизацията на аксоните. Благодарение на участието му във формирането на миелиновите обвивки на нервните клетки, цианкоболоминът е необходим още за правилното функциониране на нервната система. При недостиг може да се развие преждевременна атеросклероза, мигрена, други видове главоболие, нервно напрежение, необосновани промени в настроението от прекомерна възбудимост до депресия, шизофрения.Ролята на витамин В12 в процесите на метаболизма се определя от участието му (в състава на кобаламиновите ензими) в белтъчната, липидната и въглехидратната обмяна на веществата. Тъй като е източник на метилни групи, витамин В 12 в съчетание с фолиевата киселина и витамин В6 нормализира обмяната на метионин, предотвратява мастното прераждане на черния дроб, увеличава употребата на кислород при хипоксични състояния. Витамин В12 засилва имунната защита на организма.Витамин В12 не се синтезира нито от растенията, нито от животните, а само от някои видове бактерии, включително от нормалната бактериална флора в храносмилателната система на човека. Затова хората си набавят витамин В12 от храната, но само от тази, която е от животински произход: месо и черен дроб. Други хранителни източници на витамин В12 са сардините и морските храни като цяло. Естествени източници са още яйцата и млякото. Резервите от витамин В12 в черния дроб на човека са достатъчни за нуждите му в течение на 5-6 години.Най - често срещана причина за хиповитаминоза на В12 е нарушена резорбция в храносмилателната система поради недостатъчна секреция на вътрешния фактор или поради намалена панкреатична секреция. Голяма част от хората на около 65 години страдат от недостиг на витамин В12, а това неизбежно се отразява на здравето им. Витамин В12 е един от най-важните витамини от В-групата за предотвратяване на стареенето. С възрастта количеството му в организма намалява и това води до болест, наречена атрофичен гастрит. Най-голям е рискът за възрастните хора, но абслютните вегетарианци, пиещите големи количества алкохол, серопозитивните или страдащите от определени заболявания като болестта на Крон, също имат недостиг на витамин В12. Липсата на витамин В12 се дължи на недостатъчен прием с храната, но и на факта, че той не се усвоява лесно от организма. Стомахът трябва да отделя киселина, за да обработва храната и да произвежда вещество, наречено присъщ фактор (intrinsic factor), което изпълнява значима роля за усвояването на витамин В12 от организма. След отделянето на В12 от храната, той се улавя от присъщия фактор, но може да бъде абсорбиран само в определена част на тънките черва, наречена илеум. Липсата на стомашна киселина или някои болести, увреждащи илеума, възпрепятстват усвояването на необходимото количество витамин B12 от храната.Учени, изследващи качествата на някои видове водорасли, твърдят, че в Спирулината и АФА /Афанизоменон флос-акве / има значително количество витамин В12.И двата вида водорасли са източник на лесноусвоим витамин В12, но АФА е 7 пъти по-богата на витамин В12 в сравнение със Спирулина. 1 грам АФА осигурява средната дневна нужда от витамин В12. Спирулината е вторият най-концентриран неживотински по произход източник на В12 - 2,5 пъти по-богата е от същото количество черен дроб. Употребени съвместно, Спирулина и АФА осигуряват много повече от необходимото количество витамин В12.Витамин В12 е единственият, който съдържа минерали. Синергист е с почти всички витамини от В - групата, както и с витамин А, Е, С. Предлага се под форма на таблетки и инжекции, като последните е редно да се използват само по лекарско предписание. Ето линк към статията в интернет: http://***.fitnes-bg.com/%D4%E8%F2%ED%E5%F1/%D5%F0%E0%ED%E8%F2%E5%EB%ED%E8_%C4%EE%E1%E0%E2%EA%E8/%C2%E8%F2%E0%EC%E8%ED_%C212_%10%F6%E8%E0%ED%EA%EE%E1%E0%EB%E0%EC%E8%ED,_%EA%EE%E1%E0%EB%E0%EC%E8%ED%10_20070327216/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Екатерина ( преди 11 години )
Много ценна статия. Благодаря на авторката! Току-що преминах на веганско хранене и информацията в статията ми е много полезна. Аз също проверявам Е-номерата и никак не се притеснявам да си извадя листчето в магазина и да "разшифровам" съдържанията на стоките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Biana ( преди 11 години )
Така и не разбирам откъде веганците набавят витамин В12 - това е много плашещо, струва ми се (в дългосрочен план) и е единственото май, което ме спира да не отстраня млякото от храната си. Дали прием на бирена мая е достатъчен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар