Свободно време

По пътя към срещата с другия

„Пътят на срещата“ – Хорхе Букай

27.11.2014г. / 10 35ч.
Аз жената
Снимка: Издателство "Хермес"

Снимка: Издателство "Хермес"

Издателска къща „Хермес“ представя луксозно издание на новата книга на Хорхе Букай – „Пътят на срещата“. След „Пътят на сълзите“, „Пътят на щастието“ и „Пътят на самозависимостта“, това е последното заглавие от серията „Листа по пътя“.

За книгата „Пътят на срещата“:

Букай ни повежда по път, който е едновременно страшен и прекрасен, опасен и примамлив, стръмен и възвисяващ – пътя на срещата с другия. Авторът разбива на пух и прах дълбоко вкоренени схващания за любовта и секса; изследва отношенията в семейството (децата, родителите, братята и сестрите...) и акцентува върху връзката с другия, върху влюбването и брака. И така неусетно, докато ни разсмива и ни кара да размишляваме, Букай ни показва пътя на истинската среща.

  • Когато говоря за „любов“, нямам предвид влюбването.
  • Не говоря за емоции, които съществуват само в книгите.
  • Не говоря за наслади, запазени за малцина избрани.
  • Говоря за простички и истински чувства.
  • Говоря за възвисяващи, но не свръхчовешки преживявания.
  • Говоря за любов като способността силно да обичам.
  • А какво точно изразяваме с думите: Обичам те?
  • Мисля, че казваме: Твоето щастие ме интересува.


Хорхе Букай

За серията „Листа по пътя“:

Самозависимостта, любовта, скръбта и щастието са четирите пътя, които, според Хорхе Букай, водят към израстването на човека. Четири пътя, които всеки трябва да извърви, като изхожда от собствения си опит и върви със собствения си ритъм.

„Няма значение как ще назовем крайната цел – щастие, самореализация, извисяване, просветление, осъзнаване, покой, успех, връх или просто край. Всички знаем, че нашето предизвикателство е да стигнем благополучно до нея.

Някои ще се изгубят по пътя и ще стигнат по-късно, а други ще открият пряка пътека и ще се превърнат в опитни водачи за останалите.

Някои от тези водачи ме научиха, че съществуват много начини да стигнем до края, безброй подстъпи, хиляди способи, десетки маршрути, които ни водят в правилната посока. Пътища, които ще извървим един по един.

Има обаче пътища, които са част от всички начертани маршрути.

  • Пътища, които не можем да избегнем.
  • Пътища, които трябва да извървим, ако искаме да продължим.
  • Пътища, по които ще научим какво трябва да знаем, за да стигнем до последния участък.

За мен тези неизбежни пътища са четири:

  • Първият – пътят на окончателното приемане на отговорността за собствения живот, който аз наричам Пътя на самозависимостта.
  • Вторият – пътят на откриване на другия, на любовта и на сексуалното привличане, който наричам Пътя на срещата.
  • Третият – пътят на загубите и на скръбта, който наричам Пътя на сълзите.
  • И четвъртият – пътят на целостта и на търсенето на смисъла, който наричам Пътя на щастието.

По време на моето пътуване се ориентирах по записките, които други са оставили от пътуванията си, и използвах част от времето си, за да начертая свои собствени пътни карти.

През годините картите ми на тези четири пътя се превърнаха в пътеводители, които ми помагаха да намеря отново вярната посока всеки път, когато се изгубех.

Може би тези пътеводители ще послужат на хора, които като мен често губят посоката, а може би и на онези, които ще успеят да открият преки пътеки. Все пак картата не е същинската територия и маршрутът трябва да се коригира всеки път, когато чрез личния си опит открием картографска грешка. Само така ще достигнем върха.

Дано се срещнем там.

Това ще означава, че вие сте пристигнали.

Това ще означава, че аз също съм успял.“
Хорхе Букай

За автора:

Никой не може да направи за теб това, което ти сам трябва да направиш.
Хорхе Букай

Роден през 1949 г. в Буенос Айрес, днес Хорхе Букай е от тези личности, които са щастливи, че „сами са изградили себе си“. Той твърди, че първият му университет е бил самият живот. Започнал е да работи на тринайсетгодишна възраст и е упражнявал различни професии: продавач, таксиметров шофьор, клоун, възпитател, актьор, телевизионен водещ, аниматор на детски тържества. Докато не стигнал до сегашната си работа, която сам определя като „професионален помощник“.

Днес теориите му, макар и нетрадиционни, са ясно формулирани и много ефективни. Доказателство за това е огромният читателски интерес, на който се радват книгите му.

Автор на повече от 20 книги, преведени на над 30 езика, Хорхе Букай е един от най-четените писатели на нашето време. Особено популярен е в страни като Мексико, Бразилия, Чили, Аржентина, Испания, Германия, Русия и др.

Гостувал е в България четири пъти, като всяко негово посещение е определяно от медиите и от многобройните му почитатели за едно от най-значимите културни събития в годината. През 2014 година Хорхе ни гостува отново със сина си – Демиан Букай, за да представят новите си книги: „20 стъпки напред“ и „Погледни отново“.

На книжния пазар от 28 ноември 2014 г.
Обем: 336 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN 978-954-26-1399-2
Корична цена: 14,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай