Свободно време

Най-странните легенди за превъплъщенията на Дядо Коледа

Всяка страна със своите особени обичаи

18.12.2014г. / 16 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Крампус

Този герой е популярен в алпийските страни – Германия, Австрия и Унгария. Разликата с Дядо Коледа е огромна. Крампус е ужасяващо кръвожадно чудовище, а името му произлиза от немска дума, означаваща „нокът“. Оттам и плашещия му вид на чудовище от приказките.

Легендата за Крампус се носи още от 1800 година като в някои части на Бавария и Австрия има ден, в който се отбелязва неговото съществуване. Провежда се на 5 декември и се нарича Krampustag или денят на Крампус.

Хората се обличат като чудовища, подобно на нашите кукери и обикалят из градските улици.

Що се отнася до подаръците, Крампус не носи такива. Неговата главна роля е да плаши децата, за да не бъдат непослушни. Според легендата, лошите през годината деца биват натъпквани в чувала на Крампус, а той ги хвърлял в реката.

Надяваме се днес родителите да не разказват тези плашещи истории на малките деца.

Дядо Мраз и Снежанка

Легендата за тези двама добри приказни герои ни е много позната. Тя е разпространена у нас, в Сърбия, Босна, Украйна, Македония, Полша и всички бивши социалистически републики. Произлиза от Съветския съюз.

Дядо Мраз е може би най-близкият до западния образ на Дядо Коледа, само че е характерен за Източна Европа. Той е облечен в традиционната червена дреха, има дълга брада и кара зимна шейна, теглена от сибирски елени.

Според легендата, Дядо Мраз някога е бил зъл и порочен магьосник, който отвличал децата и искал подаръци вместо откуп. С течение на времето, легендата претърпяла промени и злият старец добил положителен характер.

Неговата внучка Снежанка го придружава във всичките му пътешествия и посещения при децата по празниците.

Дядо Мраз обикновено пристига в навечерието на Нова година. Подобно на Дядо Коледа, той носи подаръци за децата и ги оставя под коледното дръвче.

Свързани статии

Синтерклаас и Черен Петър

Тази история се препредава и до днес в Холандия. Синтерклаас е холандската версия на Дядо Коледа. Традиционно е облечен в червен костюм, развява бялата си брада и е известен с веселото си поведение.

За разлика от Дядо Коледа, Синтерклаас идва в Холандия всеки ноември. Легендата разказва, че той пристига с кораб от Испания, минава парадно през улиците на града и всички холандски деца го посрещат.

Негов помощник е Черен Петър. Той е коминочистач и негов слуга, който му помага с раздаването на подаръци.

Подаръците при холандците се раздават на 5 декември, когато се чества празникът на Св. Николай. Децата поставят обувките си до комина, откъдето Синтерклаас спуска подаръците. Лошите деца отново биват плашени, че ако не слушат, Черният Петър ще ги отвлече в големия си чувал.

Коментирай