Здраве и красота

Начини за справяне с глада за сладкиши

Или как да контролираме желанието за лакомства

07.02.2014г. / 11 30ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Много от нас се борят с глада за сладко и десерти. Имали ли сте моменти, в които сте излизали дори късно вечерта за един шоколад? Пристрастяването към захарта си е равностойно на другите зависимости в много случаи.

Но как да успеем да си наложим граници? Какви са стратегиите за справяне с безконтролния захарен гуляй?

Ето някои от начините, които ще ви помогнат да намалите значително неистовото желание за сладко!

Направете си график за лакомства

За да ограничите безразборното тъпчене със сладкиши когато ви се прииска, просто си определете два дни в седмицата, в които ще се „наградите“ с хубав сладолед или петъчното следобедно кафе ще върви задължително с парче топъл хубав пай.

За да е още по-здравословно – нека лакомствата бъдат пълнозърнести блокчета с малко шоколад! Ето ви един полезен начин да утолите глада за сладко без да трупате още излишни килограми.

Хранете се пълноценно

Има се предвид богати порции от нужните протеини, фибри и въглехидрати, а не бързи закуски, от които огладнявате още по-бързо и засилвате желанието за сладкиши! Всички полезни хранителни вещества, които приемете през деня, ще заситят „вълчия глад“ за сладко.

Свързани статии

Пресни плодове

Вярно е, че насладата, която носи шоколадът, не може да се сравнява с изяждането на една ябълка. Но! Прекаляването с десертите може сериозно да увреди здравето ви. Полезните въглехидрати, витамини и фибри, които се съдържат в плодовете, ще ви помогнат да култивирате желанието за сладко и да го овладеете. Всеки път, когато ви се прииска да хапнете нещо сладко – посягайте към плодовете!

Прибавете различни вкусове към ястията ви

За да намалите консумацията на захар, добавяйте повече вкусове и аромати към вашите ястия, десерти, печива, плодови салати. Допълнителните аромати като ванилия, бадем или карамел ще обогатят вкусовото усещане. Това важи и за подправките – те са добро средство за справяне и с проблема със солта!

Определете време за сладкишите

Храни, богати на захари и изобщо въглехидрати, е добре да се консумират по-рано през деня. Така тялото ви ще има възможност да ги изразходва до вечерта. Късното хапване на сладкиши носи риск от напълняване и образуване на целулит. Също не забравяйте тренировките!

Коментирай