Свободно време

Малко известни факти за сетивната система

Какво не знаем за тази сложна система?

08.03.2015г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сетивната система е удивителна съвкупност от сензори, които ни дават възможността да възприемаме и разбираме околната среда.

Повечето от нас приемат сетивата си за даденост без да си дават сметка, че загубата дори на едно сетиво може да промени усещането ни за света изключително драстично.

Ще ви представим няколко много интересни факта за сетивната система, за които мнозина от вас вероятно не са и чували.

Факт №1

По време на бременност обонянието на жените се увеличава значително. Понякога усещането на миризмите е толкова силно, че дори приятни миризми се струват твърде натрапчиви и непоносими за бременната жена.

Изследователите все още не са съвсем сигурни каква е причината за тази промяна. Някои теории обясняват този факт със страничните ефекти на сутрешното гадене.

Факт №2

90% от знанията на едно дете се дължат на пасивното слушане на разговорите на възрастните. По този начин в мозъка се натрупва фон от думи, наречен пасивен речник. Понякога децата учудват своите родители с неща, които знаят без да осъзнават откъде точно са ги научили.

Учените смятат, че дори леката загуба на слуха може да повлияе драстично върху познавателните процеси в мозъка на подрастващото дете.

Факт №3

Устните, задната част на врата, пръстите и стъпалата на краката са най-чувствителните зони в тялото. Най-малко чувствителна е зоната по средата на гръбнака, тъй като включва само една много малка част от соматосензорния кортекс.

В резултат на това усещанията, породени при докосване по гърба са много по-незначителни.

Факт №4

80% от усещането за вкуса се дължи на обонянието. Известно е, че вкусът е комбинация от усещания за вкус и мирис. Ако опитате храна със запушен нос ще се убедите, че вкусът е много по-слаб. Дори може да не усетите някои компоненти на храната.

Това се случва и когато сте болни от вирусно заболяване на дихателните пътища. Тогава се усеща връзката на обонянието с вкусовите рецептори.

Свързани статии

Факт №5

Нашите вкусови рецептори отмират и регенерират на всеки няколко дни. С напредване на възрастта този цикъл се забавя и способността да усещаме пълния диапазон от вкусове намалява.

Ето защо по-възрастните хора предпочитат по-пикантни и по-солени храни.

Факт №6

Човешките очи имат способността да обработват 36 000 единици информация на всеки час. Очите прехвърлят данни към мозъка, където информацията се обработва и асимилира.

Прехвърлянето на информацията става изключително бързо. Така мозъкът успява да се ориентира в заобикалящата среда.

Факт №7

Болката не е просто ужасно усещане. Тя е система за вътрешно предупреждение на тялото, която е много по-сложна и задълбочена, отколкото си мислим. Хората имат повече рецептори за болка, отколкото за всяко друго усещане.

Факт №8

Мъжете имат много по-голям шанс да са далтонисти, отколкото жените. Цветовата слепота засяга 1 мъж на всеки 12 и 1 на всеки 200 жени по цял свят.

Коментирай