Свободно време

Семейство Замза – брилянтен спектакъл за възрастни

Една история за Аз-а

18.03.2015г. / 12 35ч.
Михаела Лазарова
Постановката "Семейство Замза". Снимки: natfiz.bg

Постановката "Семейство Замза". Снимки: natfiz.bg

Театърът е онази магия, която не само ни учи, кара ни да се усмихваме или плачем, но с негова помощ преоткриваме себе си. Една невероятна постановка, която екипът ни има възможността да гледа, може да накара всеки от вас, не само да се влюби в изкуството наречено театър, но да намери във всеки един образ себе си.

Бъдете гости в Учебния куклен театър на НАТФИЗ и вижте предизвикателството наречено „Семейство Замза“. Постановката е вдъхновена от дневниците на Кафка и новелата му „Преображението“.

Един спектакъл за възрастни, в който се разкрива историята на обикновения човек, чиновника Грегор Замза. Главното действащо лице Грегор има грижите на съвременния човек. Живеейки скромно със своите родители и сестра си, той трябва да поеме цялата отговорност около издържането на семейството.

Една сутрин Грегор Замза се събужда, но не в досегашния си образ, а претърпял метаморфоза. Някаква магия е заменила човешкото в него с образа на насекомо. Но не и душата му. Дълбокият психологически замисъл в постановката разкрива страданието на Аз-а.

Борбата за разбиране, нуждата от обич, свобода, желанието за по-добър живот, монотонността на ежедневието, с която трябва да се борим, докато се лутаме из стените.

И въпреки отблъскващия външен вид, душата остава все така лесно ранима, самотна. Приказка за възрастни, която учи, че човек трябва да поставя на първо място своите собствени нужди, дори и да е егоистично, защото в противен случай, обществото и семейството са в състояние да го смачкат, преобразят, унищожат и една сутрин просто ще се събудим и няма да сме истинските ние.

Такава съдба постига и главния герой. История, в която дъждът не спира да вали, капките не са кристално чисти, а олицетворяват сълзите на Грегор Замза.

И точно когато събира сили да си тръгне, съществото с плашеща външност, загубило човешкия си образ, бива застигнато от ударите на своите близки.

Изчезва не само от лицето на земята, но от душите и сърцата на най-близките си и обични хора. Изключителна динамика, пластичност, акробатика, хумор и оригиналност в представянето на типажите.

Марионетки, образи представени с гигантски маски, мистична светлина, а музиката е изградена изцяло от невероятни бийтбокс звуци.

Спектакълът не би бил толкова успешен без брилянтната игра на куклените актьори от класа на проф. Дора Рускова. Безкраен талант, майсторство и магнетизъм показаха Ангел Калев, който ще видите в образа на главата на семейство Замза – бащата, Любомир Желев в ролята на Грегор Замза, Велислава Маринкова в образа на майката и Анна-Валерия Гостанян, която представя жестоката и безмилостна сестра.

Свързани статии

В спектакъла ще видите още и Дайяна Димитрова, Иван Шумаров, Изабела Иванова, Ирина Шумелова, Наталия Петкова, Петя Бончева, Радослава Неделчева и Яна Иванова.

Адаптацията, текстът и постановката са дело на Катя Петрова, сценография и костюми – Петя Караджова, музика – Христо Йоцов.

Спектакълът „Семейство Замза“ бе поставен и на сцената на Сливенския куклен театър. Не пропускайте да гледате представлението и на 27 март от 19 часа в Учебния куклен театър на НАТФИЗ. Тук може да видите и в кои дни на април ще се играе спектакъла, а също така ще откриете и други впечатляващи постановки, които заслужават вашето внимание.

Снимки: natfiz.bg

Коментирай