Свободно време

Вкусът на чаша чай в различни кътчета на света (галерия)

Чаша ароматен чай, приготвена по традиционен за определено място начин

23.03.2015г. / 10 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Чаят е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Познати са шест разновидности на чая – бял, жълт, зелен, улонг (оолонг), черен и пу-ер. Според някои източници отглеждането и консумацията на чай е започнало повече от хиляда години преди Христа, по времето на китайската династия Шан (1600–1046 пр. н. е.).

Чаят оцелял през вековете, и днес, което и непознато и красиво място да посетим, винаги можем да си поръчаме чаша ароматен чай, приготвена според различни традиции.

Направете едно кратко виртуално пътуване и научете какъв е вкусът на чая в различни кътчета на земята.

Започваме пътуването с Аржентина, където една от предпочитаните чаени напитки е приготвена от растението йерба мате. То се отглежда в цяла Южна Америка, както и в Португалия, Ливан и Сирия. Листата му, от които се приготвя напитката, са богати на много витамини и антиоксиданти. Този чай има специфичен аромат и се сервира горещ или студен.

Един от най-консумираните видове чай в Южна Африка е този приготвен от ройбос. Има интензивен червен цвят и приятен сладникав вкус и аромат. Напитката се препоръчва за прием преди сън и може да се консумира с добавени захар и мляко.

Поканят ли ви на чай във Великобритания не закъснявайте. Ще имате възможността да се насладите на чаша ароматен черен чай, към който може да добавите мляко и захар.

Когато чуем за чаена церемония, няма как да не се сетим за екзотиката на Япония. Там един от най-често приготвяните и сервирани чайове по време на тези чаени церемонии е матча. Това е прахообразен зелен чай, получен от фино смлени, висококачествени листа.

Ако планирате пътуване до съседна Турция, не пропускайте да си поръчате чаша ароматен чай. В екзотичната ни съседка малките чаши чай се поднасят с всяко хранене или чай се пие между храненията.

Черният чай не се сервира с мляко, но може да се подслади със захар.

Свързани статии

Пътуването ни продължава към Мароко, където обичат вкуса на мента и зелен чай. Листенцата от билки се поставят в малки чаши и се заливат с гореща вода.

В Америка чаят по-често е консумиран като студена, добре подсладена напитка с интензивен вкус и аромат на лимони и плодове.

В Тайланд също предпочитат чая добре изстуден. Сервира се с лед и кондензирано мляко.

Продължаваме към Китай, където местните хора обичат да пият чай, който е от широка гама от аромати и цветове. Един от фаворитите е чаят пу-ер, който потопен в топлата вода се разпада изключително красиво.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
Здраве и красота