Свободно време

Красотата на Кушадасъ и Дидим

Два от най-впечатляващите курорти в Турция

29.05.2015г. / 09 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Аполо

Снимка: Аполо


Презаредени с нови сили, аромат на розови цветя, дъх на море и все още с пясък между пръстите на краката, отпътуваме за Дидим, където имаме организирано посещение в храма на Аполон. Красивият турски курорт Дидим е разположен на източното крайбрежие на Егейско море в областта Айдън. Населението му наброява около 23 000 души.

Тук първите туристи идват в началото на май, а последните морето изпраща през октомври. Нашите приятели от „Аполо“ са се погрижили първо да се настаним в хотелските стаи, а след това да ни отведат към един мистичен храм.

И така, настаняваме се в Palm Wings Beach Resort. Красив хотелски комплекс съставен от малки вилички, спа център, 2 басейна с водни пързалки, частен плаж и невероятна гледка към Егейско море.

Но нека се върнем на историята за Дидим. Той е известен със своите руини, които още преди векове го превръщат в свещено място за поклонение.

Името му произлиза от дидимейон или храм на близнаците – Аполон и Артемида. Своята слава получава заради величествения храм на Аполон. Трудно е да се опише това, което видяхме. Пред нас се разкрива архитектура, чието строителство е започнало през 8 или 7 в. пр. н. е. в чест на бог Аполон.

Според исторически данни това се случва по времето на архаичния период, когато е властвала влиятелната фамилия на Бранхидитите. Разхождаме се бавно край руините и откъдето и да ги погледнем разбираме, че тук някога е имало светилище и храм.

Свещеното място е било заобиколено от сгради – теменоса, свещено място изградено от колони, кладенец и олтар. Стените на храма били високи около 18 метра и нямали покрив.

Всичко което виждате на снимките е изградено от камък и туф, а на някои места е имало и декорация от мраморни плочи, като колоните и капителите също са били изграждани от мрамор.

Свързани статии

Усещането да си в храма на Аполон е необяснимо. Сякаш сме във времето на боговете, в някакъв филм, който разказва тяхната история.

Промъкваме се през тайни тунели, чиито стени са запазили специалните места за факли, а вероятно и много тайни. Разкопките в района започват през 1873 година от екип френски археолози. С интерес научаваме, че храмът е бил дълъг 109 м и широк 51 м, като е имало общо 122 колони, а общата му височина е била 29 м.

Към края на своята разходка си купуваме магнитче за спомен.

Пътуването ни продължава към невероятния Бодрум, в който се влюбихме завинаги. Но преди това решихме да посетим друг красив и луксозен хотел, в който се запознахме и с други туристи от България, а именно VENOSA BEACH RESORT & SPA.

Тук се поглезихме край басейна, а вечерите изпращахме залеза от плажната ивица. Всичко е заобиколено от палми и градини, за които дори и боговете биха завидели.

Хотелът предлага дневна и нощна анимация, дискотека, караоке, шоу програми, турски вечери много други забавления. А храната... трябва да посетите това място, защото то ще ви предложи магия от вкусове.

Снимки: личен архив и Аполо

Коментирай