Свободно време

Бодрум – турският Сен Тропе

Да се влюбиш завинаги!

02.06.2015г. / 16 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Един от символите на Бодрум са мелниците. Такива мелници има и на егейските острови, като например Санторини, Миконос. Те са характерна част от ландшафта на тези красиви места. Бодрумските са построени през 1850 г. и са били в експлоатация до 1960 г., като са служели за мелене на жито. Намират се върху хълм, който се казва Бардакчъ, вдаден навътре в морето, където се събират ветровете. Днес са полуразрушени, но са туристическа атракция.

Едно от чудесата на античния свят е Амфитеатърът, който е от 5 в. пр. н. е. Исторически паметник, на чиято антична сцена и до днес се провеждат концерти, мюзикъли, балет и други спектакли.

Портата на Миндос

Издигната е по времето, когато управлява цар Мавзол и е била един от двата входа на Халикарнас. Стената, която е била част от нея имала дължина от 6 км.

Туристите в Бодрум имат възможност да се забавляват и плувайки с делфини. Тук стандартно се правят и скуба дайвинг, екскурзии до Ефес, където може да се разгледа и храмът на Артемида, екскурзии до Памуккале.

Трябва да напомним, че подобни пътувания се правят и от Кушадасъ и Дидим. Но само от Бодрум може да се направи пътуване до остров Кос, който е на 18 морски мили от пристанището. С бърз катамаран може да се стигне за 20 минути. И както сте на почивка в Турция, изведнъж се оказвате на гръцка земя. Екскурзията е целодневна.

Любопитното за остров Кос е, че това е родното място на Хипократ. Запазен е много добре Асклепиона, там където се е лекувало, като до него се стига с туристическо влакче. Там също може да се види крепост като тази в Бодрум, отново строена от рицарите от Родос от ордена „Свети Йоан“.

Тук се намира и дървото на Хипократ, а в близост има минерални извори, които се намират на плаж с черен пясък. Също така може да направите и кратко пътуване за един ден до островите Сими и Родос.

Островите са интересни и различни един от друг. Остров Сими е малък остров с малко рибарско градче с къщички в наситени цветове. Тук има пазар на подправки, пазар за кожени обувки и сандали произведени там.

Свързани статии

В Родос могат да се видят старите улици, рицарската улица, започваща от замъка на рицарите.

Ние се възползвахме от възможността да направим кратко пътуване с корабче до камилския плаж, а там освен че се разхладихме с ледени коктейли, успяхме да си направим и разходка с камила.

В Бодрум успяхме не само да си починем, да пазаруваме и да се забавляваме с нощния живот, който предлага курортът, но и да се влюбим завинаги! Тръгваме за България влюбени в красотата на палмите, безкрайните пясъчни плажове, турската кухня, полъха на Егейско море.

И знаем, че скоро ще се върнем тук или ще поемем към нови дестинации водени отново от екипа на „Аполо“.

Снимки: личен архив и Аполо

Коментирай